Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Criza de idei in comediile americane

By Vlad

Criza sau crizã, suit yourself!

Miercuri seara, profitand de faptul ca ziua urmatoare urma sa fie libera, am acceptat invitatia unor colegi sa mergem la cinema Arta sa vizionam pelicula "Tower Heist", (sau "Jaf la turnul mare" cum au tradus-o romanasii nostrii), in regia lui Brett Ratner
Desi filmele care "ies din tipar" imi plac destul de mult sau cel putin imi starnesc curiozitatea, nu am fost niciodata un fan al cinematografului, cel putin nu al celor din Sibiu. 
In fine, in cazul filmului "Tower Heist" nu era vorba de nimic "iesit din tipar" dar parea o comedie care merita riscul si vroiam sa-l vad de mai demult, deci nu am putut sa refuz. 
Din pacate, dupa final, am ramas cu impresia ca cele mai bune momente din cinematograf au fost promo-urile filmelor care urmeaza a fi lansate; astfel am aflat ca urmeaza un "American Pie: Reunion" (cu actorii din primele 3 filme ale seriei) si deasemenea un nou film din seria "Mission Impossible".


Cat despre filmul pentru care am mers, putine de spus. Cliseu peste cliseu, faze uzate, expirate si utilizate in exces in atatea filme incat nu le mai vad farmecul. Pe langa faptul ca m-a luat somnul destul de grav dupa prima jumatate, am gasit foarte putine momente in care mi-a venit sa rad. Si oricine ma cunoaste personal, stie ca imi place sa rad, chiar si dintr-o aberatie...feels good, helps the muscles :)). In fine, pe durata celor 104 minute cat spune IMDB-ul ca dureaza filmul, as putea spune ca am ras odata si am zambit de cateva ori. Again, nu-s eu ala morocanos si sobru care sa nu rad, dar efectiv nu am avut de ce sa rad. Comedie my ass! Film de duzina, facut doar de dragul de a mai filma ceva. 
Noroc cu mutrele si vocea lui Eddie Murphy altfel chiar ma puneam sa dorm. Chiar si asa, sala a fost in hohote o buna perioada de timp fara ca eu sa inteleg...sincer...ori erau cuprinsi de vaporii lui Bachus, ori au fumat ceva, ori autosugestia isi facea de cap cu psihicul lor...ori asa intelege tineretul de azi umorul. Really, imi venea sa strig "ce p**a mea o fost de ras la asta? Am io o problema sau sunteti voi cu pluta?".
Normal ca n-am facut asta, dar multe scene absolut stupide care au starnit hohote m-au pus pe ganduri: oare chiar sunt funny scenele si eu fac pe gigi contra cel sobru (involuntar) si nu ma amuz, sau pur si simplu imaginile puteau fi orice, ca tinereii nostrii mandria tarii oricum radeau si se distrau? Skeptical philosopher is skeptical.

In alta ordine de idei, acum cateva luni, acelasi cinematograf, acelasi scenariu. Filmul de atunci a fost Mr. Popper's Penguins. Again, am ramas restant la amuzat si ras, indiferent cate mutre a facut Jim Carrey si cat de mult s-a strambat. Sunt constient ca fiecare vede amuzamentul in alt sens, dar totusi, un film de comedie trebuie sa fie comic, nu anost.

Asa ca, din ultimele 3 comedii pe care le-am vazut, doua mi s-au parut paralele cu termenul amuzant. Regizorii astia ar trebui sa se uite la filmele mai vechi si sa-si redefineasca standardele. 
Din fericire, "Friend with Benefits" a mai spalat din pacatele Holliwood-ului vis-a-vis termenul de "comedie" dar si acolo am observat cateva scene regizate pentru a-i face reclama lui Iustin Lac-de-cherestea (Justin Timberlake), o persoana care nu o suport absolut deloc. Pacat ca a avut o partenera jos palaria (Mila Kunis) iar filmul in care a jucat chiar a fost ok.

Deci cam asa sta treaba cu -virgula- comediile americane din ultima perioada...evident, din punctul meu de vedere. Asta nu inseamna ca nu sunt si alte filme comice reusite, aparute de curand, dar personal, nu m-am interesat in mod expres de ele. Daca aveti vreo sugestie, shoot!

PS: De fiecare data cand am fost la cinematograf, mi-am dat seama cat de departe este romania (sau sibiul eventual) de o experienta cinematografica civilizata: traduceri gresite (putine, dar evidente), puncte / linii / dungi negre aparute pe film (insotite de o sacadare a sunetului), calitate discutabila a imaginii, si ultimii da nu cei din urma, spectatori care vin cu jumate de frigider in sala, care pasc pe toata durata filmului, foshnesc pungile, rontzaie, desfac sucuri, etc. Indiferent ce sistem audio are cinematograful, de multe ori foshnetele pungilor si zgomotul facut de rumegatoare persista si deranjeaza. Balcanica ftw!  


8 comentarii:

  1. Comedii noi....nu stiu, dar incearca "Grown Ups" de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai nu trebuie sa fie neaparat noi, dar cat de cat recente, pentru ca cele aparute acum 4-5 ani mari sanse sa le stiu.

    Ms de sugestie!

    RăspundețiȘtergere
  3. No prob.Mai poti incerca...Porky's ( care a influentat major comediile cu adolescenti) din 1982.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca o sa incerc intai porky doar pt ca suna hilar :)

    RăspundețiȘtergere
  5. La ce sa te astepti bun in tara asta?!...
    Nu am mai vazut o comedie buna de mult timp.De fapt chiar nimic,nu ma prea uit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai daca romanii au luxul de a urmari acasa orice film... putini merg la cinematograf si rar :D. O devenit un lux, si din cate descrii se pare ca principalul atuu al cinematografului e ca e loc de socializare, o cantina intunecata cu optiunea de distragere a atentiei. Dar din pacate fiind considerat un lux, nu un beneficiu, si fondurile alocate sunt putine iar de aici decurge si lipsa de calitate. Nu exclud nici clasicul management romanesc din care patronul sa isi scoata banii si restul nu conteaza... Oricum trist, iar solutii nu stiu daca imi doresc sau daca romanii chiar isi doresc sa se ia pentru imbunatatirea vietii cinematografelor. Asta e, nu poti sa le ai pe toate, si filme gratis acasa cand ai chef si cinematografe super dotate si mari cu fonduri mici. Iar pentru ca e democratie majoritatea decide.
    PS: parca era despre comedii nu despre cinematografe, despre parerea legata de filme am de spus: Da, sunt de acord :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Cine are filme gratis? :O Io le inchiriez :))
    Ar fi mai castigati daca ar rula filmele nou-aparute in timp util, nu dupa un "deceniu" de la lansare. Tower Heist e una din putinele exceptii de la regula.

    RăspundețiȘtergere