Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

luni, 1 februarie 2010

ANTI-scoala

Pentru cine ma credea / spera sa fiu disparut, bad news, i`m baaaack, dupa inca o perioada luuuuuuuuuuunga de seceta p-aci prin padure, perfect justificata (sau nu). Asa ca am decis azi sa revin cu o postare care sper sa faca placere tuturor celor care s-au saturat de scoala, scoli, scolit si alte chestii legate de invatamant. Motivul este destul de simplu: imi este de-a dreptul scarba de tot ceea ce tine de invatamantul romanesc, chiar si cel superior (in pofida asteptarilor mele de acum un an), imi este sila si sunt satul de aburelile oferite de scoli. Dupa 3 semestre de facultate mi-am dat seama ca diferenta intre invatamantul preuniversitar si cel universitar nu este chiar asa de mare; defapt am realizat chestia asta cu ceva mai mult timp in urma dar semestrul I din anul 2 a confirmat totul. De ce atata refulare? Pai n-as putea spune sigur, e un fel de dezamagire, sentimentul total opus fata de cel care il simti cand mergi sa depui dosarul la facultate sau in prima zi de cursuri si te gandesti ca "Wow, sunt student". Asa si? Tu si inca alte cateva sute de mii de ex-liceeni, pentru ca in zilele noastre aproape oricine poate ajunge student, in aproape orice domeniu, chiar daca respectivele persoane n-au nicio legatura / tangenta cu obiectele de studiu.
Adevarul este ca, sistemul este atat de prost conceput incat o eventuala dorinta de cunoastere, o eventuala pofta de studiu este complet anihilata din start. Si asta nu doar in domeniul in care m-am incumetat sa studiez, diferite persoane, cunostiinte, prieteni de la alte facultati mi-au spus acelasi lucru "Mi-e scarba sa ma apuc sa invat, mi-e sila de materia cutare". Nu pot gasi alt vinovat pentru aceasta situatie decat preamaritul sistem de invatamant, cu tot ce tine de acesta: de la ministru / ministrii pana la profi satui de predat, cu leafa grasuna si o masinuta spatioasa (jeepan daca se poate) care nu au niciun interes in a stimula cheful de invatat al studentilor. Pe langa aceasta, minim jumate din materii sunt de umplutura (asta in cazul facultatii mele, nu stiu in alte locuri ce si cum), iar la materiile care intr-adevar conteaza se predau niste vrajeli de adormit copii. Si ca sa nu spuneti ca vorbesc prostii, la o materie cruciala pentru viitorii calculatoristi (programarea orientata pe obiecte) tot semestrul am rulat aplicatii in obositul ala de C++ (pentru cei neinitiati, C++ este o "chestie" veche de vreo 18 ani care rar se mai foloseste in zilele noastre), aplicatii care stiau sa afiseze pe ecran cerculete colorate pe care scria "cerc", sau cu putin noroc, cerculete si patratzele. Colac peste pupaza, la materia respectiva trebuia sa realizam un program cat de cat functionabil pe finalul semestrului, sub forma de proiect (proiectul respectiv nu am putut sa-l prezint deoarece soft-ul calculatoarelor de la scoala nu era actualizat, asadar am dat chix). Ar mai fi dupa aceea programarea in limbaj de asamblare, nu ma apuc sa explic despre ce-i vorba, oricum o chestie si mai nefolositoare decat C++ (si mult mai invechita), absolut inutila, cel putin la acest nivel. Exemplele ar putea continua, insa n-are rost sa umplu spatiu degeaba, ideea de baza este ca, degeaba iti faci sperante ca si proaspat student, ca in sfarsit ai scapat de cele 14 materii din liceu (din care te interesau maxim 2-3) si ca, in sfarsit vei invata ceva ce te intereseaza si te vei putea specializa pe un domeniu, ei bine, pregatiti-va pentru minim un an, doi, de studiat chestii aburite si dezaburite, care nu folosesc absolut la nimic, decat la pierdut timpul in banca sau cu nasu in carte. Si cand ma gandesc ca dreptunghiul ala de carton lucios pe care scrie frumos si  citet "Diploma" m-a costat (si va costa) cativa ani din viata si nici macar pe post de hartie igienica nu poate fi folosita.
Asadar inchei aici, ca m-am lungit destul. Daca aveti si voi materii care nu le suportati si care va scot fire albe, sau profi care va vine sa-i #$^%&* (cenzurat) va invit sa injurati si sa blestemati in comentarii, cu lux de amanunte - macar atat, altceva n-avem ce face (decat sa mancam gogosile oferite de invatamant). Si inca un mic sfat pentru cei nou-sositi in invatamantul superior: nu va faceti prea multe iluzii, no sa invatati nimic util in anii de facultate, really, pe bune...citez un domn profesor din anul I: "In facultate se invata principii, nu lucruri care pot fi folosite efectiv in viata reala. Aici invatati principii"...cool, isn't it?

PS: Totusi ca sa terminam intr-o nota mai vesela, ca nu-i dracu asa de negru, un banc primit de la un coleg din anul III, pretty funny daca ma intrebati pe mine:
In sesiune, studentii in sala de examen. Intra proful, se face liniste, proful intreaba: "Pentru nota 10, cum ma cheama?"...in sala liniste, nici musca nu se auzea. Proful, resemnat, continua: "Pentru nota 5, cum se numeste materia la care tocmai dati examen?"...tacerea din sala este intrerupta de un student care zice in soapta: "Ba, asta vrea sa ne pice!". Hehehehehe :))

11 comentarii:

  1. Ahem...dude.Faci C++ ca sa te obisnuiesti cu principii de OOP si sa poti evolua pentru Java si .net .Sa vezi ce-ai sa mai plangi dupa viteza C++ -ului cand ai sa vezi cat de lent e Java.Cand treci la .net o sa fii multumit:D.Iar asm-ul e folositor.Un hint: dezasamblare.Faci reverse engineering si te distrezi la culme.Plus ca daca ai nevoie sa faci optimizari de viteza in codul tau,baga-te pe asm cat poti si se va vedea rezultatul.Astea sunt utile , dar in timp vei vedea,nu acum.Daca vrei inutilitati...incearca prolog,lisp(cauta pe google cod si ai sa vezi).Spor la invatat si nu te lua dupa ce-ti predau tampitii aia din facultate.Aprofundeaza singur acasa,pentru ca profii reusesc intotdeauna sa transforme ceva util in inutil.(si invers,dar doar teoretic)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai dupa atatia ani de abureala m-am cam saturat de principii, vreau chestii concrete. Oricum mi s-a mai spus sa aprofundez acasa, ideea este ca, in mod normal facultatea ar trebui sa te scoleasca, nu tu pe tine...asa stau singur acasa si in 2 ani invat strict ce ma intereseaza si nu-mi mai pierd timpul prin scoli...doar ca nu m-ar baga nimeni in seama fara diploma, aa, adica cartonul lucios :D

    RăspundețiȘtergere
  3. PS: Totusi mi se pare nefolositor C++ atata timp cat pe mine ma intereseaza mai mult partea hardware din calculatoare...dar nu avem inca dreptul de a alege, 2 ani trebuie sa ne infunde abureli ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. In mod normal,dar gandeste-te ca majoritatea profilor raman la un anumit nivel daca nu lucreaza pe bune.Predau an de an acelasi lucru.De asta trebuie sa inveti acasa.Daca nu ti s-a intamplat inca,ti se va intampla ,sa te contrazica profi in legatura cu anumite lucruri,la care ai dreptate.La mine o profa sustinea ca nu poti face swap cu 2 variabile si era atat de sigura de ea incat considera asta o aberatie.Cat despre partea hardware...c++ nu stiu sincer cat se foloseste,dar C-ul stiu ca se foloseste la programarea hardware la AC in Iasi.Chiar sunt curios...ce obiecte ai anul asta?:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce obiecte am, adica ce materii? Pai am OOP (C++), Analiza si proiectara algoritmilor (adica Java), Prog. in limbaj de asamblare, Electronica analogica, Teoria sistemelor (matlab bullshit) si un fel de statistica cu baze de date (TSAD, e prea lung numele ca sa-l scriu tot)...in semestrul 2 avem materii ce par cat de cat mai interesante, programarea aplicatiilor grafice, webdesign si java in continuare (din cate stiu). Legat de hardware vs. software, din pacte doar de la anul avem posibilitatea sa ne alegem materiile optionale, asadar 2 ani trebuie sa inghitim in sec o roaba de rahaturi pe care sunt sanse mari sa nu le folosim vreodata ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Urasc statistica:))Am facut si eu,am trecut si prin matlab,desi m-a interesat numai nota de trecere.Java e destul de misto pentru ca poate face tranzitia de la c++ la .net mai usoara.Iar bazele de date..sper ca faceti numai practic,pentru ca noi am facut si rahaturile teoretice necesare pentru cei care vor sa se bage pe dezvoltare.Adica lucruri legate de uple,analize pe selecturi..rahaturi de genul asta.E misto totusi ca aveti cum sa alegeti intre software si hardware.La mine la facultate ,profii sunt de matematica mai mult,asa ca tind sa mearga mai mult pe mate decat pe info.A..daca ai cumva un optional de genu "algoritmi genetici" sa nu-l alegi:))

    RăspundețiȘtergere
  7. E optional prin anul 3 parca, nici n-aveam de gand sa-l aleg, dupa cum suna...dar ms de sfat dude :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca vrei neaparat ,te pot baga in blogroll,desi vad ca nu incerci sa scoti bani din trafic sau ceva de genu asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. It is done.Dar omite-l pe ala cu "the dirty corner of my mind".Ala e pentru fete si in general pentru cele pe care le cunosc :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Trebuia sa te bagi la jurnalism la cat scrii intr-un entry :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Asta cam asa-i :)) haha ma chinuie 'talentu' ce sa mai zic :)

    RăspundețiȘtergere