Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

joi, 11 august 2011

Cand filmele sunt un cliseu

Daca mi-ati cere sa va povestesc despre un film care este in voga la ora actuala, as sari automat la gatul ultimei productii a celebrului Steven Spielberg, "Super 8", in regia lui J.J. Abrams (Forever Young, Armageddon, Mission: Impossible III). Dar vad ca nu-mi cereti asta deci am iesit...pa!



Kidding. Savurand ultimele saptamani din vacanta (pentru mine cel putin) am vizionat un numar destul de mare de filme in ultima perioada, avand in vedere ca starea meteo mi-a fost "alaturi" (nori, ploi, etc). Printre acestea se afla evident si "Super 8", un "thriller", "mystery", sci-fi., care, sa fiu sincer nu stiu cat de mediatizat si asteptat a fost, dar am observat destul de multa forfotã facuta pentru lansarea acestuia.

In primul rand, fie ati observat, fie nu, termenii de "thriller" si "mystery" i-am pus intre ghilimele, pentru a sugera o negatie a termenilor respectivi...exprimare de lemn, nu cred ca ati inteles nimic: ce vreau sa zic este ca filmul ar fi thriller si mystery pentru un copil de 10 ani, nu pentru un adult...prost catalogat si categorisit.

In al 2-lea rand:
Actiunea se petrece intr-un oraselul fictiv, Lillian, din statul american Ohio, prin 1979. Personajele principale, un grup de prieteni, copilandrii preadolescenti, vor sa realizeze un film amatoristic, pentru a participa la un festival. Intriga peliculei este data de momentul in care producatorii amatori filmau o scena in apropierea unei cai ferate, din afara orasului lor. Incercand sa profite de trecerea unui tren marfar, care ar fi adaugat un plus de dramatism scenei, copii surprind involuntar pe film accidentul "devastator" si "cataclismic" in care este implicat trenul respectiv, cand o camioneta patrunde pe sine si accelereaza spre locomotiva.

In al 3-lea rand:
...ok, ok stop! Nu suport sa relatez filme intr-un mod asa obiectiv si cu expresii dinastea demne de publicatiile specializate. Primul lucru care nu mi-a placut a fost varsta copiilor care au primit rolurile principale: sunt pur si simplu prea tineri, prea puerili si prea imaturi (fizic vorbind) pentru a oferi credibilitate personajelor. Nu zic ca nu isi joaca bine rolurile, dar as fi preferat niste actori / personaje ceva mai "in varsta" daca pot spune asa...nu cu mult, dar minim 3-4 ani...kids just won't do it.
Apoi, scena care, practic, declanseaza actiunea filmului este atat de fantezista si exagerata incat pune la indoiala intreaga pelicula...chiar si daca luam in considerare exagerarile tipice filmelor SF, cand o camioneta de maxim 2 tone produce deraierea catastrofala a unui tren marfar aflat in plina viteza, deja incepi sa-ti pui semne de intrebare referitoare la numarul de ore de fizica la care au participat producatorii si regizorul. Just watch:



Evident, in cazul in care camioneta nu ar fi declansat deraierea trenului, pelicula s-ar fi incheiat dupa 15 minute :))...long live adamantium-based pickup truck.
Sa nu mai vorbim de faptul ca, dupa ce trenul loveste in plin camioneta si deraiaza, soferul acesteia inca mai traieste si culmea, camioneta inca mai este intreaga fara deformari majore, toate aceste nonsensuri fiind pastrate in film pentru cateva replici care le va rosti soferul care a provocat accidentul, de altfel, profesor de biologie la scoala / liceul din oras. De mentionat ca accidentul a fost provocat intentionat de catre profesor. We wonder why...abreviat w.w.w. :)).

Daca am lasa la o parte varsta frageda a personajelor precum si fenomenele paranormale d.p.d.v. al legilor fizicii prezentate pana in acest moment in film, nu as putea spune ca productia lui Spielberg are un inceput slab...insa calitatea peliculei se degradeaza incet si sigur pe parcurs, trecand din zona "cred ca merita vazut" in zona "bullcrap de 2 lei vazut de 9023131 de ori in zeci de filme" (totally random number there).
As incepe iar cu enumeratii de genul "in primul rand" bla bla, dar nu cred ca mai am rabdare sa le numar, asa ca am sa le arunc pe toate la gramada, care cum imi vine "la mana".
Na, problema cu trenul asta deraiat, pe langa faptul ca a deraiat din cauza unei camionete care nu cred ca reprezenta nici 1% din masa lui (asta e ca si cum as spune ca o vrabie a rasturnat un tir), mai apartinea si fortelor aeriene americane, mai precis transporta ceva "precious cargo" sau "senitive materials" din Zona 51 (insert X-Files theme here) spre o baza securizata din statul Ohio. Profesorul care a cauzat accidentul stia despre ce transport este vorba si tocmai de aceea a cauzat accidentul.

SPOILER ALERT! Citit pe raspunderea voastra mai departe sau sariti direct la concluzii (ultimul paragraf)


Asadar, marfarul misterios, deraiat langa orasul Lillian, Ohio, transporta o creatura extraterestra "cât casa", capturata de catre fortele armate ale SUA prin anii '50. Profesorul care a cauzat accidentul, a lucrat in trecut la studierea creaturii si inca de atunci si-a pus in plan sa o elibereze sau sa o ajute sa ajunga "acasa" (ET home phone scene). Bineinteles ca nimeni nu a fost de acord cu asta, astfel proful a fost exclus din program. "Acum" dupa vreo 20 si ceva de ani (in '79 cand se petrece actiunea filmului) proful a incercat din nou sa elibereze creatura. De data aceasta a reusit, fiindca extraterestrul a supravietuit accidentului in care a fost implicat trenul care il transporta si a "evadat" din vagonul surprinzator de slab securizat pentru un cargo cu astfel de importanta. Bineinteles, armata SUA inconjoara rapid locul accidentului, securizeaza zona si nu ofera niciun detaliu "autoritatilor locale" care evident vor informatii despre ce s-a intamplat.

Daca nu ati observat cliseul "trenului deraiat" sau eventual scapat de sub control, destul de prezent in filme, atunci sigur veti observa motivul uzat al "micului orasel american terorizat" (mult spus terorizat) de catre o forta nevazuta / creatura monstroasa, etc. Si daca nici acest cliseu nu l-ati observat atunci sigur motivul "rivalitatii" dintre 2 masculi (alfa) pentru o femela sau motivul "primei izbiri" (a se citi iubiri - BLEAH!) il veti observa. Astfel am ajuns in zona in care filmul deja o ia pe coclauri cu subiectul; aproape ca iti vine sa zici "parca am mai vazut filmul asta, doar ca erau alti actori" la unele scene.
Actiunea progreseaza lent, destul de plictisitor si anost, dupa cum spuneau si "maestrii" de pe Spill.com, "wasn't this movie about an alien?".

Finalul survine brusc si din senin, este previzibil si foarte "tras de par", mai "tras de par" chiar decat scena din intrigã.
Alien-ul si-a dat seama ca poate evada doar dupa ce a distrus jumatate de oras si a declansat evacuarea acestuia. Defapt personajul principal, unul dintre copchii i-a "deschis mintea" creaturii, altfel cine stie cat ar fi durat pana cand armata captura extraterestrul sau pana cand creatura si-ar fi dat seama de una singura ca poate sa-si construiasca o nava cu puterile sale telekinetice / magnetice doar din fierul vechi adunat din oras...BULL-CRAP!!!

CONCLUZII:
As incheia spunand ca filmul mi s-a parut slabut, plictisitor, presarat cu prea multe clisee si scenarii uzate, invechite si deloc inovative. Inca nu stiu cum a fost perceput de catre publicul larg, sau cum a fost catalogat, dar din punctul meu de vedere, a fost boring...daca ma intrebati pe mine, publicul tinta au fost copii de varsta (apropiata) personajelor principale din film, altfel spus, nu stiu cum un adult ar putea sa fie entertained de aceasta productie.

PS: Din foarte putinele cercetari care le-am facut, "Super 8" este denumirea camerei de filmat care o foloseau copchii pentru filmul lor :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu