Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

duminică, 23 decembrie 2012

Bine ati venit in lumea post-apocaliptica (Part I)

By Vlad

Mi se pare aproape "incredibil" ca am scapat de inca o posibila Apocalipsa: dupa ce am trecut cu brio de anul 2000, data de 6.06.2006, acum ne putem lauda ca am trecut si de "previziunile" mayasilor...impropriu spus previziuni, pentru ca nu scrie nicaieri in calendarul mayas ca lumea se sfarseste pe 21 decembrie 2012.
Long story, short...am mai sarit un hop, urmatorul va fi prin 2036, dar atunci situatia va fi ceva mai serioasa decat acum :D.

Desi lucrurile arata bine pentru o zi care se vrea a fi "postapocaliptica" (asta pentru ca nu s-a intamplat nimic deosebit pe 21 decembrie), intr-o oarecare masura mi-ar fi surâs ideea de a fi martor la "Sfarsitul Lumii", mai ales daca m-as fi numarat printre supravietuitori (cat de egoist, nu?). Scuze daca aberez, dar am vazut suficiente filme pe tema asta si sunt fan al jocurilor video care acopera acest subiect. Astfel, m-am hotarat sa intocmesc o lista care sa cuprinda cateva filme (part I) si jocuri (part II) ce au ca subiect lumea post-apocaliptica. In cazul in care doriti sa "vizitati" acest loc exotic, mai jos veti gasi ghidul complet, cu tot cu tarife si superoferte de sezon. Enjoy!

In ideea ca sunt mai multe persoane interesate de filme decat de jocuri video am decis ca in prima parte a articolului sa intocmesc lista filmelor (de care imi amintesc momentan) care acopera subiectul post-apocaliptic si care merita -mai mult sau mai putin- vizionate. Ordinea este absolut intamplatoare si daca cumva stiti si alte filme care mi-au "scapat", suneti bineveniti sa le recomandati prin comentarii. Partea a II-a o voi posta in cursul zilei de maine.

1. Seria "Resident Evil" (2002 - 2012)
O serie ce cuprinde 5 titluri, inspirata dupa jocul video cu acelasi nume, dezvoltat de studiourile Capcom (2 in 1 here). Protagonista tuturor celor 5 filme ale seriei este Milla Jovovich. Aceasta va incerca sa asasineze pe cei responsabili pentru apocalipsa: conducatorii unei megacorporatii care in urma unor experimente au eliberat in atmosfera un virus ucigator care transforma toate fapturile vii in zombi. O serie mediocra, cu poveste slabuta,  dar potrivita daca vreti sa pierdeti timpul si nu stiti cum...sau daca va place de Milla :D.

2. Seria "The Matrix" (1999 - 2003)
Nu cred ca mai trebuie vreo descriere pentru aceastra triologie. Daca nu ati vizionat-o inca, sa-mi spuneti si mie in ce pestera ati fost ascunsi in ultimii 13 de ani :D. Am stat de doua ori sa ma gandesc daca subiectul din "The Matrix" este postapocaliptic, iar dupa o cercetare "amanuntita", am ajuns la concluzia ca este ok sa-l incadram in aceasta categorie. Bottom line: o serie care merita oricand revizionata :).

3. "I am Legend" (2007)
Will Smith si cainele sau se numara printre putinii supravietuitori ai unei lumi devastate de o boala misterioasa. Smith strabate strazile din New York zilnic, impreuna cu loialul sau prieten , incercand sa gaseasca si alti supravietuitori difuzand anunturi printr-o statie radio. Antagonistii, bineinteles sunt oameni transformati in zombie (not very original) care ies din adapost doar la lasarea intunericului. In ciuda cliseelor, un film destul de reusit (7,1 nota pe IMDB) care se face remarcat prin efectele vizuale foarte bine realizate: "amestecul" dintre peisajul urban dezolant combinat cu natura care preia controlul este extrem de interesant si realist, oferind o atmosfera aparte productiei.    

4. "The Book of Eli" (2010)
Denzel Washington (Eli) incearca sa transporte o carte "speciala" pana la fosta inchisoare Alcatraz, care acum serveste ca si refugiu pentru omenire. Evident ca aceasta calatorie va fi condimentata cu o forma sau alta de obstacole si provocari carora protagonistul va trebui sa le faca fata. Din fericire, de data aceasta nu avem nici zombie, nici roboti care au preluat controlul omenirii, ci doar grupuri de banditi nespalati condusi de un tip ceva mai civilizat si educat (Gary Oldman), care vrea sa puna mana pe cartea transportata de Eli (fara sa stie insa unde este defapt cartea). "Norocul" face ca Eli sa traverseze oraselul aflat sub controlul lui Carnegie (Oldman) si de aici se vor dezvolta o serie intreaga de intamplari care vor conduce spre deznodamantul surprinzator al filmului.
Ce mi-a placut in mod special, pe langa lipsa zombilor si robotilor ucigasi, a fost faptul ca aceasta calatorie a protagonistului aproape a primit o dimensiune supranaturala, mitica - scopul existentei sale fiind practic transportul cartii la destinatie. Probabil, aceasta pelicula are la baza o oarecare idee filozofica, pe alocuri simtindu-se ca producatorii au vrut sa transmita mai mult decat "se vede pe ecran" cu acest film. Nota pe IMDB este ridicol de mica (6,8), din punctul meu de vedere, un film care merita vazut.

5. "The Road" (2009)
Una din cele mai reusite pelicule realizate pe aceasta tema. Un tata si fiul sau traverseaza SUA de la nord la sud, pentru a supravietui iernii ce urmeaza. Lipsa hranei si a adapostului nu vor fi singurele amenintari la viata protagonistilor, ci si grupurile de banditi (canibali) si bolile. O reprezentare extrem de realista a unei lumi post-apocaliptice sumbre, lipsita de viata si de resurse. Un film dur, cu scene dure si cu o atmosfera intunecata si apasatoare, care este transmisa aproape instant "publicului". Un film "deranjant" de realist  (in a good way), care te va face sa apreciezi......well :-?...ceea ce ai (?)...mai mult decat de obicei...cel putin pentru cateva minute dupa finalul sau.
Ca si puncte forte, ar mai trebui mentionat ca personajele nu au nume (fiind lipsite de aceasta particularitate, este mai usor sa te "identifici" cu ele) si pe parcursul filmului sunt prezentate flashback-uri cu sotia protagonistului (intreaga actiune este pusa in context de aceste flashback-uri si in plus aceasta tehnica prezinta elemente de "povestire in rama"). Asadar, indiferent daca sunteti fani ai genului sau nu, acest film merita vazut.

_______________________________________________________________________
Alte mentiuni: Children of Men (2006), Testament (1983).

In cazul in care nu au gresit mayasii calculele cu vreo cateva zile, va astept maine cu partea a II-a a articolului, in care vom discuta cateva jocuri video cu tematica post-apocaliptica. Pana atunci, stay safe and watch the skies :D.

2 comentarii: