Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

duminică, 16 decembrie 2012

Balcanisme

By Vlad

"Veselie, distractie si multa mancare buna. De asta au avut parte cei care au ales sa mearga in Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Ignatul porcului tinut special de ziua nationala a fost pe deplin gustat de cei aflati la fata locului"

- Poftiti va rog, la subiectul de azi. Pofta buna!

Paragraful de mai sus a fost extras dintr-un articol gasit pe oradesibiu.ro, in urma cu aproape o luna. Nu pot spune ca m-a deranjat articolul in mod explicit, insa m-a deranjat ceea ce sugereaza el si totodata ceea ce reiese din el. Asadar, am hotarat sa despic putin firul in patru si sa-mi argumentez parerile. Shall we?

In primul rand, Ziua Nationala la  unii romani se rezuma la un blid de zamã si doua felii de pitã si slanina cu ceapa. Putin ma intereseaza cine sau de ce s-a hotarat acest mod de celebrare a Zilei Nationale, tot ce pot spune este ca, din acest articol reiese ca cei prezenti pe data de 1 decembrie in Muzeul Satului, fie ca stiau de "eveniment", fie ca nu, s-au distrat si s-au inveselit de minune gratie faptului ca au primit o portie de mancare gratis si un pahar de tuica. Este clar faptul ca suntem o tara de oameni saraciti, dar de acolo si pana a te inghesui sa primesti o portie de mancare e drum lung. Poate nu as fi comentat nimic daca mancarea preparata ar fi fost distribuita special oamenilor care intr-adevar nu au "privilegiul" de a servi o masa calda zilnic, dar asa, sa cinstesti niste nemancati si nesatui, e pur si simplu dovada de cretinism. Dovada ca suntem o adunatura de fomisti este data si de paragraful din incheierea articolului: "Mancarea gatita abia daca a ajuns celor prezenti. Toata lumea a fost multumita de bunatatile gatite, iar unii au cerut chiar si portie dubla". Ain't that cute? :D

Legat de faptul ca unii sarbatoresc Ziua Nationala cu pita si slanina, nu zic ca ar trebui sa faca altceva...pana una alta atat ii duce mintea si asta inteleg ei printr-o astfel de sarbatoare. Nu pot nici sa-i condamn, prea multe alternative nu sunt pentru Ziua Nationala: parade militare nu se fac decat in Bucuresti si Alba-Iulia iar alte activitati specifice nu exista. Nu cred ca exista vreun film documentar special facut pentru acest subiect cat despre filme artistice (recente) care sa acopere acest eveniment nici atat. Pentru astfel de productii nu se gasesc bani, astfel ca "Marea Unire" ramane doar o amintire vagã a unui capitol din manualul de istorie din clasa a VIII-a sau in cel mai bun caz, clasa a XII-a. Prea putini sunt cei care cunosc detalii despre Marea Unire, contextul istoric al acesteia si actorii ei principali. Personal, decat sa asociez Ziua Nationala cu o portie de mancare (de genul pita cu slanina si ceapa) si privelistea minunata data de sacrificarea porcului prin cele mai barbare metode posibile, as prefera sa ma lipsesc de orice fel de sarbatorire si sa abordez ziua de 1 decembrie ca oricare alta zi din an...ceea ce am si facut :).

Ca tot am adus vorba despre sacrificatul porcului, probabil aspectul care m-a deranjat cel mai mult referitor la acest eveniment a fost evident sacrificarea animalului "conform obiceiului". Cat timp vom mai tine oare la traditiile arhaice si imbecile care nu fac decat sa ne aduca statut de primitivi, barbari si inapoiati? Ne vrem integrati in UE, vrem ca occidentul si "lumea buna" sa ne accepte si sa ne vada cu alti ochi. De ce ar face asta? In esenta nu suntem decat niste indoctrinati batuti in cap care "tinem cu sfintenie la traditii" insa habar nu avem de unde provin aceste traditii. Poate ca unele obiceiuri merita pastrate, insa fazele cu sacrificatul porcului de craciun sau a mielului de pasti sunt de departe, cele mai cretine, primitive si barbare metode de a "sarbatori". Sunt curios in cate "tari civilizate" se mai practica aceasta metoda, asta daca cumva s-au practicat candva. Sunt curios cati dintre cei care respecta aceste traditii au habar de originea ei, sau de motivele pentru care se procedeaza astfel. Sa fim seriosi, habar nu aveti. Stiti pur si simplu ca "asa se face", "asa se poarta", "asa face toata lumea" si incercati sa urmati turma, fara a va pune o intrebare simpla la care nu ii stiti raspunsul "de ce asa?". Mi se pare pur si simplu o metoda barbara si groteasca de a-ti obtine hrana, perfect justificabila acum vreo 500-1000 de ani. Sincer, regret ca nu exista o lege care sa interzica aceasta procedura...probabil ca s-ar rascula jumate de tara cu furci si topoare pentru ca nu va fi legal sa isi "respecte cu sfintenie traditia" si vor ramane fara traditionala "pita cu ceapa si slanina".

In orice caz, articolul despre care am vorbit evidentiaza perfect gandirea, mentalitatea si nivelul la care se afla populatia: aglomeratie si veselie pentru ca avem multa mancare buna pe gratis, condimentata cu o "executie publica" - modul perfect de a sarbatori Ziua Nationala :).
Tot sper ca intr-o buna zi, nu o sa mai vad la tot pasul manifestari estico-balcanice, dar stiu ca sper degeaba. Fie ca Odiseea Balcanica sa continue! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu