Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

sâmbătă, 1 decembrie 2012

"Avem si noi supereroi"

By Vlad

Dat fiind faptul ca acest articol va ajunge pe facebuc iar acolo am adaugat de curand mai multe persoane de contact, dati-mi voie sa incep cu un offtopic (raportat la titlu) si sa va urez bun venit pe blog si multzam' pentru vizita.

Revenind la topicul de astazi, am decis ca ziua de 1 decembrie este perfecta pentru a scrie despre campania "Avem si noi Supereroi", descoperita accidental pe aceiasi retea de socializare mentionata anterior. Deci, am revenit cu postarile pe blog, voi scrie despre ceva "pozitiv" asa cum am promis mai demult si am un articol potrivit pentru sarbatoarea nationala: this is what i call a triple headshot :D.

"Avem si noi supereroi" este o campanie care apartine Asociatiei pentru Promovarea Istoriei Romaniei (A.P.I.R.). Detalii despre A.P.I.R. puteti gasi pe site-ul lor oficial, adica aici. Cat despre campanie in sine, mi-a placut enorm de mult ideea si scopul acesteia, astfel ca am hotarat sa o promovez prin orice mijloc posibil: cel mai la indemana era bineinteles blogul.
Citez mai jos cateva detalii extrase de pe site-ul oficial al campaniei (avemsinoisupereroi.ro), pentru a va face o idee mai clara despre ce este vorba:

"Avem si noi Supereroi" este cea mai importanta campanie marca A.P.I.R. si a debutat in anul 2011, din dorinta de a invata din realizarile supereroilor nostri si nu a celor din desenele animate vestice. Din bogatia povestilor autohtone, aceasta campanie nu trebuie sa ofere niste icoane pe care sa le admiram, ci este conceputa pentru a stimula eroismul din noi insine"[...].
"Scopul principal al acestei campanii este viitorul si educatia copiilor, iar in acest proces, modelele sunt extrase din trecut si construite prin imbinarea formelor traditionale cu cele moderne"[...].

...mai multe informatii despre campanie pot fi gasite aici.


Asadar, din cate am inteles eu, scopul campaniei este acela de a revitaliza eroii din basmele populare romanesti, sau mai exact de a-i readuce la viata. Sper ca sunteti de acord cu mine cand spun ca "ruginitii" eroi din basmele romanesti sunt de mult timp pe cale de disparitie, ba chiar defuncti. Generatiile tinere au ca idoli pe Hannah Montana, PowerPuff Girls, Edward si Bela (alea doua tipe din twilight), Harry Potter, Frodo, Spiderman, Ironman, Batman s.a.m.d., lasand uitarii pe Ileana Cosanzeana, Muma Padurii, Ielele, Greuceanu, Zburatorul sau Gerila. Cat despre Strigoi sau Dracula, nu mai are rost sa mentionez, cel din urma fiind o adevarata mina de aur pentru turism, dar pe care "refuzam" sa o punem in functiune.  

Nu incerc sa denigrez eroii vestici mentionati, nici sa le contest "calitatile", insa trebuie sa recunoastem ca am uitat cu totul eroii din basmele noastre. Stiu ca multi vor fi de parere ca numele eroilor romani suna penibil, demodat si arhaic; pentru ei am un newsflash: traditia romaneasca este arhaica iar eroii au fost numiti inainte de invazia englezismelor in vocabular (feel the irony right here). Este adevarat si faptul ca la noi nu s-au gasit niciodata bani pentru promovarea valorilor si creatilor autohtone, la noi nu se gasesc bani pentru spitale si scoli, iar pretentia de a avea un film modern (chiar si animatie) cu eroii din basmele romanesti este mult prea exagerata. Astfel, am ajuns sa idolatrizam eroii vestici, care, in timp s-au transformat in adevarate francize, adevarate marci inregistrate. Nu cred ca vom vedea prea curand ghiozdane cu Harap-Alb, sau coperti de caiete imprimate cu Prâslea cel Voinic. Nu...acelea sunt locuri rezervate special pentru eroii veniti din vest, locul eroilor nostri, este in cel mai bun caz undeva intr-o cutie invelita de praf, in podul din casa bunicii. Ai nostrii nu au avut niciodata puterile vesticilor, nu au avut filme si productii de milioane de dolari si nici nu au primit atentia cuvenita.

Din aceste motive, apreciez si salut acesta campanie initiata de A.P.I.R. Desi obiectivul acesteia este destul de greu de indeplinit si presupune efort pe o perioada indelungata, poate in timp, printre eroii occidentali, isi vor face loc si eroii din basmele romanesti...nu in productii cinematografice cu bugete fabuloase, ci in lucrurile marunte: benzi desenate, tricouri, cani, ghiozdane, coperti de caiete, etc. Primul pas a fost deja facut de catre A.P.I.R.: in cazul in care nu ati observat, pe site exista un magazin cu produse personalizate...sper ca in scurt timp vom vedea si pe rafturile supermarketurilor aceste produse :D.
Cat despre "modernizarea" infatisarii supereroilor nostrii, din nou A.P.I.R. au facut o treaba buna: Ileana Cosanzeana a devenit o hottie imbracata in rochie alba, Greuceanu a fost la sala, Harap-Alb si Fat-Frumos si-au lasat plete si au devenit spadasini de elita, Gerila ar face invidios orice zeu nordic iar Muma Padurii se transforma dintr-o fiinta malefica intr-un fel de preoteasa a padurii care se misca fara zgomot printre frunze.
Intre timp, Batman s-a apucat la randul sau sa citeasca basme romanesti:


In incheiere, va invit sa dati un like paginii de facebook a campaniei, pe care o puteti accesa aici, va invit sa promovati prin ce modalitati doriti voi aceasta campanie iar in cazul in care sunteti fericitii posesori ai unui copil, va invit sa achizitionati un suvenir de pe site (probabil deja suspectati ca m-au "angajat" cei de la A.P.I.R. sa le fac reclama, dar ma suspectati degeaba :))).
Sperand ca aceasta campanie v-a trezit interesul si admiratia macar partial, inchei aici prin traditionalul "La Multi Ani Romania!"...now start sharing this article >:)


10 comentarii:

  1. Dar ioi si vai cata articolul aici :)) .
    Mda, noi avem mai mult decat supereroi , dar suntem prea romani sa facem ceva cu toata cultura si cu toate resursele noastre ... acestea fiind zise, la multi ani Romania!

    RăspundețiȘtergere
  2. Recunoaste ca iti era dor de un articol cat un carnatz aici :D
    Bine zici cand zici ca suntem prea romani! :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Nice...chiar frumos articolul tau. E un mod bun de a promova asemenea lucruri. Are si Romania partile ei frumoase.
    Decat articolele cu strazile/sensurile si autobuzul,nu?!-unde imaginea tarii nu era chiar de admirat si de promovat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Thanx!
    Da, clar ca romania are si partile ei frumoase, doar ca nu are cine sa se ocupe de ele :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu a putut sa nu imi sara in ochi primele cuvinte "dat fiind faptului ca".Imi suna atat de familiar.
    I got it.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce-i drept nu am eu un vocabular prea variat si folosesc aproximativ aceleasi expresii la fiecare articol :D

    RăspundețiȘtergere
  7. i don't know,apare si intr-un articol de-al meu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Avem si supereroi care previn incendiile, stiai? :>

    RăspundețiȘtergere
  9. Uuu asta e subtila! Poate is doar dinaia de ocazie :))

    RăspundețiȘtergere