By Cristina
Sa trecem la subiect, Gheorghe Lazar incanta cu prezenta la fiecare eveniment tinut in Piata Mare. Are loc special in backstage la concertele festivalelor, scena fiind plasata in asa fel incat statuia sa fie in spatele ei. Din postura asta el este si pazit de grilajele care inconjoara scena pentru protectie. Ce este de mentionat--nu oricine ajunge pe acolo la asemenea evenimente.
O alta ipostaza in care il gasim pe Gh. Lazar este aceea ca turistii il fotografiaza des, ba mai intra si ei in poza langa dansul. Aici el concureaza cu o alta statuie, D. Teutsch, din curtea liceului Brukenthal. Teutsch, fata de Lazar, are companie unele pasari care se mai asaza pe umarul lui.
Revenind la statuia lui Gh. Lazar, perimetrul zonei unde se situeaza dansul era pe post de fumoar pentru elevii din liceul cu acelasi nume "Colegiul National Gheorghe Lazar" acum multe generatii, probabil din cauza ca nu se putea fuma langa liceu. Imaginati-va chistoace de tigari la picioarele statuii. Oare fumeaza pe ascuns acest domn?
Gheorghe lazar primeste unele porecle cu abreviere de la numele lui : Lazar-"Looser","Gheorghe Lasa-l"(in pace probabil). Nu cred ca sunt nickname-uri rautacioase, ci doar facute pentru show.
In anotimpul de iarna statuia nu are parte de plictiseala,daca ai privi patinuarul de la o departare, dinspre bulevardul N. Balcescu vei observa ca acesta,Gh. Lazar priveste parca concentrat cum lumea se distreaza pe gheata.
Rezumand, dat fiind faptului ca a fost o persoana importanta, declar ca isi merita statuia ridicata, e frumos sa vedem ca exista si persista importanta pentru cultura. Deasemenea, isi merita si intrarea la VIP in timpul concertelor fara a plati bilet.
Daniel Teutsch-episcop sas din Transilvania in sec. al-XIX-lea.
Gheorghe Lazar-pedagog, teolog si inginer roman.
Porecla cu "Looser" cred ca ii data la rautate, doar stim cat de "mult" apreciaza tinerii din ziua de azi cultura, inteligenta si tot ce tine de acestea.
RăspundețiȘtergereEu imi tot amintesc de statuia cea veche a lui Lazar, care era plasata mai in centrul Pietei Mari: era mult mai mare si in plus era mazgalita cu grafitti - super! Niste cunostiinte ceva mai "batrane" imi spuneau ca pe "vremuri" acolo era punctul de intalnire pentru multi tineri din oras...cred ca s-au simtit naspa cand au scos statuia aceea din Piata Mare :D
Da , ala era locul roakerilor ... pe vremea Indigoului ... .
RăspundețiȘtergereIn schimb mi-a captat atentia faza cu Teutsch si cu pasarile de pe umarul lui , adica vrei sa zici ca fetele din Bruk sunt pasari ? ...sau? ... :))
@Vlad : ce vremuri,eh? :P
RăspundețiȘtergere@Andrushka : Teutsch...pasari,nu fetele din bruk ci pasarile in adevaratul sens al cuvantului,pe umerii lui se vad urme cum si-au facut treburile pe el :)) noroc ca mai vine ploaia si spala
Da, ce vremuri, doar ca eu pe vremurile alea eram prea putzoi ca sa ma incadrez in grupurile care se intalneau acolo :D
RăspundețiȘtergere