Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

miercuri, 10 noiembrie 2010

"Inception" sau ai grija cat de "idiot" esti

..."idiot" in sensul ca "persoana care are idei". Nu stiu ce la apucat pe Leo DiCaprio dar de la un timp incoace tot in filme de genu joaca. De genu' adica filme psihologice, cu putina tenta de suspans plus mister. Adica filme care mai rup tiparul telenovelelor de la Hollywood de genul "Bella, your breath is my gift" (fraza preluata de la maniacii spill.com).
Am folosit adineauri pluralul pentru ca "Inception" mi-a adus aminte de "Shutter Island" dintr-un motiv mai ciudat. Atat personajul din Shutter Island cat si personajul din Inception interpretat de Leo A'caprei a avut parte de cate o sotie nebuna...la propriu. Tipa din Shutter Island si-a ucis copii innecandu-i in lacul din spatele casei, fapt ce l-a "dat peste cap" rau de tot pe Teddy Daniels (DiCaprio). Tipa din Inception s-a sinucis dintr-un motiv pe care nu o sa-l mentionez ca sa nu stric din povestea filmului...bineinteles, personajul lui Leo este iar "dat peste cap" si cu probleme de ordin emotioal / psihologic.
In fine, cam stufoasa introducerea la Inception, drept urmare, ce am de spus strict despre aceasta pelicula va fi concentrat in 4(0)-5(0) randuri. Asadar, fara a prezenta repere cronologice, actiunea din "Inception" se petrece, cel mai probabil in prezent ("prezentul" fiind relativ - si peste 10 ani actiunea filmului va da impresia ca tot in "prezent" se desfasoara) si are ca principal protagonist, bineinteles pe Leo DiCaprio. Acesta impreuna cu o echipa de cativa oameni, a intrat in posesia sau a creeat un gadget desprins din lumea S.F. prin intermediul caruia poate intra in visele cuiva (si implicit in mintea sa) atata timp cat aceea persoana este la randul ei conectata la gadget (prezentat sub forma unei serviete cu un butonel rosu si cateva fire prin care subiectii se conectau la aparat). 
Spuneam mai sus ca echipa lui Cobb (adica personajul lui Caprio) a intrat in posesia gadgetului sau au creeat-o ei insisi pentru ca, din pacate detalii despre masinaria fantastica nu prea se ofera. Aceasta trebuie luata ca atare, face ce face si functioneaza intotdeauna bine, nu pune intrebari, nu are nevoie de confirmari, nu da erori, nu are nevoie de drivere de instalare, ce mai, isi bate joc de windows-ul lui Bill Gates oricand. Am vrut sa fac putin misto pentru ca mi-ar fi placut ca in film sa se explice cum "functioneaza" respectivul aparat, chit ca era o explicatie fantezista, ar fi oferit ceva credibilitate in plus povestii. Dar probabil regizorul Christopher Nolan nu a vrut sa plictiseasca publicul cu detalii nesemnificative, aparatul in sine fiind considerat practic, o cutie neagra. 
In orice caz, instrumentul fantastic era folosit de catre Cobb si echipa s-a pentru a fura idei din mintile stralucite, pana cand, un nene asiatic, mare presedinte de corporatie ii cere lui Cobb sa incerce sa implanteze o idee in capul unui rival de-al sau, recompensa fiind reabilitarea lui Cobb pe pamant american...in sensul ca domnul Dom Cobb (da, da adica personajul lui Leonardo) avea probleme cu legea in SUA si nu prea avea cum sa calce pe acolo decat daca dorea sa ajunga din terminalul aeroportului direct la racoare. Daca extragerea unei idei era dificila, inserarea unei idei in mintea cuiva este aproape imposibila...dar recompensa este mult prea tentanta pentru Cobb care va accepta provocarea, "one last job" cum spunea chiar el.
Deci, ca sa rezum tot ce am zis mai sus in 3 randuri: Inception mi s-a parut un film foarte reusit, cu o idee originala care iti pune neuronul la contributie, condimentat cu putin suspans cu putin dramatism si cu cateva elemente SF care sincer, nu diminueaza cu nimic autenticicatea filmului. Adica really, ultimele "James Bond"-uri sunt mai SF decat Inception ptr. ca agentul supersecret era cam invincibil si indestructibil. 
In concluzie, daca aveti vreo 2 ore si ceva libere si vreti sa vedeti un film deosebit, care, printre altele, redefineste notiunile de "memorie", "subconstient" sau "a visa" go for it!!! Inception merita vazut!

Un comentariu:

  1. True dude, Inception merita!Mai greu in ultima vreme cu filmele care se dau pe partea psihologica, dar Inception si-a castigat locul in colectia mea.

    RăspundețiȘtergere