Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

joi, 17 martie 2011

Lebada Neagra - flu flu flu

M-am uitat la atatea filme in ultima perioada incat nici nu stiu cu care dintre ele sa incep sa scriu. Am de gand sa scriu despre cat mai multe, dar asta ar insemna sa transform blog-ul pentru cel putin o saptamana intr-o copie (fidela) a IMDB-ului. Totusi o sa incerc sa combin subiectele, desi e greu sa ma decid unde si ce sa postez, acum ca  blogul Masa Cavalerilor Rotunzi este 95% operational (nu mai trebuie decat sa ne facem profil pe Feisbuc si Twitter si  o sa fim de neoprit - right!) - apropo, dati o fuga si pe acolo, colegii de echipa muncesc zilnic pentru a aduce posturi captivante, deci va garantez ca aveti ce sa cititi.

Iar am lungit vorba, deci trebuie sa atac subiecul frontal. Aseara m-am uitat la "Black Swan" filmul aparut in 2010, in regia lui Darren Aronofsky. Mentionez din start ca pelicula a fost nominalizata la "Cel mai bun film al anului" si deasemenea, Natalie Portman (protagonista) a castigat Oscarul pentru "Cea mai buna actrita intr-un rol principal". Adevarul e ca domnisoara Portman isi merita acest premiu, deoarece si-a jucat rolul foarte bine.



Ma rog, lasand la o parte distinctiile, actiunea filmului este urmatoarea: Nina (Natalie Portman) este o dansatoare de balet, pe la vreo 28 de ani, dedicata trup si suflet meseriei sale. Boss-ul trupei de balet face pregatiri intense pentru o adaptare a piesei Lacul Lebedelor, iar protagonista (Nina) doreste cu orice pret rolul principal. Fireste ca, in faza initiala profesorul coregraf nu o alege pe ea, insa aceasta insista si il convinge pe "boss" sa ii acorde onoarea de a fi regina lebedelor, spre surprinderea ei si a intregii trupe de balet - evident ca a reusit sa-l convinga, altfel, pelicula dura vreo 30 de minute si era gata.

Ulterior actiunea progreseaza lent, cu multe multe scene de la repetitii si de la domiciliul Ninei, dand impresia ca te uiti la teatru filmat, nu la un film propriu-zis. Cred ca nu gresesc cand spun ca filmul este impartit in 2 segmente mari: primul (2/3 din intreaga productie), in care Nina exerseaza in draci programul artistic, iar proful e nemultumit deoarece domnisoara nu se lasa "dusa de val", nu isi simte rolul si nu se misca natural si al 2-lea (ultima treime a productiei), in care Nina devine una cu personajul interpretat de ea. Am omis sa spun ca, intr-o viziune mai perversa (tipica baietilor), lasand la o parte eforturile protagonistei de a primi rolul principal, prima parte se rezuma in mare la "tema de casa" primita de catre Nina de la coregraf, acesta cerându-i sa se atinga in zonele intime (uuu porn) pentru a se relaxa, pentru a renunta la perfectionism si pentru a intra mai usor in pielea personajului ei. Tipa are probleme serioase cu tema de casa si nu reuseste sa o indeplineasca decat dupa o iesire cu o colega de trupa in oras si ceva bauturi "condimentate...recunosc ca scena cu "rezolvarea" temei de casa a fost cea mai reusita din prima parte a filmului, nu zic de ce (va las sa descoperiti singuri), insa cred ca a fost singura scena din film gandita pentru a fi pe placul baietilor / barbatilor / masculilor sau spuneti-le cum vreti, sper ca v-ati prins la ce ma refer.

As spune ca scena respectiva marcheaza  inceputul celui de al 2-lea segment al filmului: evident ca dupa cele intamplate, desi intarzie la repetitii a 2-a zi, Nina incepe sa-si simta mai bine personajul si rolul, iar maestrul coregraf (pe care apropos, il cheama Thomas) nu se supara pe domnisoara ca a intarziat, poate si din cauza ca intre ei pare sa se dezvolte o relatie intima, insa nu se dezvaluie clar acest aspect nici in finalul peliculei - thumbs up for perv teacher! Dar nu toate sunt bune si frumoase, din cauza obsesiei sale pentru perfectiune, Nina incepe sa aiba impresia ca se transforma in lebada, la propriu, si de aici o intraga serie de halucinatii care condimenteaza pelicula si, dupa cum am mai spus, o scot din cacao. Halucinatiile Ninei isi ating apogeul spre final, in culisele salii de teatru unde se tine spetacolul dar si pe scena, in special in momentul interpretarii rolului de lebada neagra. Despre final nu spun nimic pentru ca nu vreau sa stric din farmecul aparent al filmului si oricum trebuie sa trec la concluzii - ce pot sa spun insa este urmatoarea fraza: psychological thriller my ass!!!

 Este Black Swan un film bun sau nu? Nu stiu sincer unde sa-l cataloghez, incercand sa evit varianta de mijloc. Raspunsul ar fi: depinde. Depinde de ideologia,  pasiunile si preferintele persoanei care se uita la film. Pentru un caracter boem (vorba vine), pentru cineva interesat de teatru, balet, student(ã) la actorie, probabil filmul este o capodopera. Pentru altii, care n-au nimic in comun cu artele dramatice (aici ma includ si eu), filmul este destul de plictisitor, subiectul cam (prea) neinteresant, iar scenele cele mai captivante, fie sunt cele kinky, fie cele in care protagonista o ia pe aratura cu imaginatia.
Cred ca daca filmul ar fi privit, per total ca o metafora, prin detasarea de detalii (scuze pentru cacofonie), atat valoarea cat si calitatea acestuia ar fi imbunatatita, mai ales prin descoperirea mesajelor ascunse, adresate in special domnisoarelor care se aseamana cu Nina. Asadar fetelor, daca v-ati identificat cu protagonista, aveti grija ce si cum - si nu glumesc! Hai sariti-mi in cap acum.



Poster from: daemonsmovies.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu