Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

marți, 5 ianuarie 2010

"Avatar" feedback


Tocmai am terminat de vizionat mult aclamatul film a lui James Cameron, "Avatar". Recunosc ca nu stiam, dar celebrele filme "Terminator" 1 si 2, seria "Aliens" si siroposul "Titanic" au avut in spate acelasi regizor, chestie care am aflat-o urmarind trailer-ul peliculei de fata. Asadar istoria cinematografica recomanda ultima "opera" a lui Cameron ca si un "must see". Pe langa asta, tot din auzite am aflat ca Avatar a avut cel mai mare buget din istoria cinematografiei (asa ca tot vorbeam de istorie cu o fraza mai devreme), iar cateva persoane apropiate mi-au recomandat deasemenea filmul...asa ca what the hell, am cedat tentatiei.

Adevarul este ca nu regret. Sunt multe filme la care m-am uitat si la sfarsit mi-a parut rau ca am pierdut timpul degeaba, insa nu si in cazul Avatarului. Oricum, ca sa nu mai intind discutia, o sa prezint pe scurt de tot subiectul filmului (spoiler alert!). Ideea de baza este una simpla, omul distruge natura pentru resurse, distruge natura pentru a se imbogati (ofcourz). In cazul filmului "Avatar" treaba asta se intampla pe un satelit al unei planete indepartate, naiba stie pe unde prin Univers (sper ca am inteles bine) numita Pandora.
Unul din triburile locuitorilor nativi (care apropo, au cam vreo 3 metrii inaltime, sunt albastrii, extrem de agili si atletici, dar primitivi ca si tehnologie) au avut ghinionul de a-si stabili "satul" (care defapt este un arbore gigantic) chiar desupra unui zacamant imens de minereuri, asadar in calea utilajelor super-heavy-duty ale pamantenilor. Diplomatia nu dureaza prea mult, si chiar daca unul dintre pamanteni mai precis, protagonistul filmului, reuseste sa devina foarte apropiat de nativi, invazia oamenilor nu poate fi evitata. Acestia distrug "satul" bastinasilor dar spre final, "eroul" realizeaza ca se simte acasa printre nativi si trece de partea acestora - cu ocazia asta ii face "ochi dulci" fiicei sefului de trib - misto fata, pacat ca era albastra i-ar Shaq O'Neal s-ar simtii pitic pe langa ea. Locuitorii originali ai Pandorei isi vor salva padurea, cultura si legaturile cu stramosii intr-o lupta de genul Mama Natura vs. tehnologia umana (adica happy ending daca nu cumva esti vreun grandoman care se simte superior naturii doar pentru ca sta in doua picioare si maram are creier in cap - ipotetic vorbind creier in cap).

Parerea mea, daca n-ati vazut "Avatar" inca, merita vizionat. In orice caz, ideea de baza e simplista de tot, insa metodele prin care regizorul si-a pus in scena creeatia fac tot farmecul peliculei, altfel s-ar fi numarat printre duzinele de filme "ecologisti contra padurari".

Lasand la o parte doza imensa de S.F., "opera" lui Cameron banuiesc ca putea fi la fel de reusita si cu un buget mai restrans, insa daca vrei sa rupi gura targului trebuie sa vii cu imagini ireale dar realiste cu scene imposibile dar plauzibile...si mai ales trebuie sa arati ca ai cheltuit bani cu sacu' doar de "dragul publicului" (adica in speranta ca o sa recuperezi macar dublu din ce ai cheltuit).
Cu alte cuvinte, filmul a fost mana cereasca pentru calculatoristii graficieni si animatori. Imi imaginez sutele de ore de munca depuse de baietii aia care au realizat animatiile si au facut o treaba a naibii de buna, adica efectiv diferenta intre filmarile din lumea reala si imaginile mediului virtual 3D modelat pe calculator este aproape nula. Probabil ca din aceasta cauza dom' regizor a spart pusculita, adica sunt sigur ca grafica computerizata nu e deloc ieftina zilele astea.

Concluzionand, Avatar merita vazut, chiar daca nu sunteti fani inraiti al genului S.F. O idee simpla si clasica expusa, gratie tehnologiei, cu originalitate si stil, fara a plictisi "publicul". Totusi ma gandesc ca daca intr-adevar vrea sa faca pe ecologistul, mister Cameron putea investi banii aia altundeva (ca de exemplu in cateva organizatii ecologiste nu in cinematografie pentru ca ma indoiesc ca publicul larg va intelege mesajul). "But what the hell, humans destroy the planet, why not make money out of it?"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu