By Vlad
Yo yo yo, wassup my good people? Nu cred ca are rost sa-mi anunt revenirea pe blog, pentru a 6-a oara (cel putin), pt ca nu mai tine scuza asta. In orice caz, acum ca am trecut de iarna, sper sa gasesc motivatia necesara de a mai posta, avand in vedere ca si evenimentele specifice sezonului isi vor face simtita prezenta. Tin sa multumesc celor care "m-au tras de urechi" (sau de alte parti corporale - gen pleatã :))) pentru ca nu am mai postat...in acelasi timp urez bun-venit eventualilor noi-vizitatori care SPER ca au ajuns aici urmand linkul de pe facesux :D.
Vorba lunga saracia omului...motivul pentru care v-am "chemat" aici este dat de recentele idei politice care se vehiculeaza de catre mai-marii oficiali ai statului: Regionalizarea Romaniei. Daca nu stiti la ce ma refer, pe scurt, oamenii care ne conduc (atat de "bine") s-au gandit sa renunte la impartirea teritoriala pe judete si sa divida statul in mai multe regiuni, iar acum batalia se da intre principalele resedinte de judet pentru postul de capitala regionala. "Norocul" Sibiului este ca are ca principal rival pentru rangul de capitala a regiunii Centru, Brasovul, un oras destul de asemanator, insa mult mai puternic favorizat de catre "Bucuresti" de zeci de ani. Who will prevail?
Evident ca eu militez pentru orasul meu natal (adica Sibiu) iar prin acest articol incerc sa-mi incurajez concitadinii pentru a face tot ce se poate in asa fel incat urbea noastra sa devina Capitala regiunii. Ca o mica paranteza - cunosc cateva persoane foarte ok din Brasov care sper ca nu vor lua "personal" acest material si in acelasi timp sper sa inteleaga ca e perfect normal sa consider ca Sibiul merita sa obtina acest statut, in detrimentul Brasovului - am inchis paranteza.
Pentru ca detest politica, nu am de gand sa intru prea mult in detalii, asadar, tot ce consider ca merita mentionat pentru a evidentia avantajul Sibiului fata de Brasov va fi punctat in randurile ce urmeaza, cat se poate de sumar si cel mai probabil, intr-un mod subiectiv.
Daca nu aveti timp / chef / rabdare sa-mi cititi argumentele, sariti direct la finalul postarii (Concluzii) pentru a accesa site-urile de vot - chiar daca, in mod oficial nimeni nu stie daca aceste voturi vor conta in decizia luata de autoritati.
1. Turismul: Still here? Well, inseamna ca ai chef de citit :))
Indiferent cat se lauda autoritatile brasovene ca orasul lor are parte de un numar mai mare de turisti, tind sa cred ca majoritatea acestora sunt conationali din sudul tarii (in special bucuresteni) care isi petrec weekend-urile pe la munte, Brasovul fiind cel mai apropiat oras important din "vecinatatea" statiunilor socialiste gen Predeal, Poiana Brasov, Sinaia, Azuga (chiar daca ultimele doua nu se afla in judet). Deasemenea, castelul Bran, facut ultra-faimos in romanul lui Bram Stocker ("Dracula") se afla la mai putin de 50 de km de centrul orasului, iar castelul Peles la fel. Chiar daca si Sibiul este un oras turistic, trebuie sa recunoastem ca la prima vedere, nu are parte de atatea atractii precum Brasovul (de exemplu, avem doar o statiune montana propriu-zisa, neglijata pana nu de mult: Paltinis). Cu toate acestea, Sibiul aduce in majoritate turisti straini, din multe colturi ale Europei (si nu numai) si se bate cot-la-cot cu Brasovul pentru volumul de vizitatori atrasi in fiecare an. Pentru mine, acest lucru atrage cu sine un mare plus pentru autoritatile sibiene care au reusit aceasta performanta, in fata unui rival atat de bine "pregatit" ca Brasovul, fara prea mult sprijin din partea ministerelor. Nu trebuie neglijat faptul ca Sibiul a fost mentionat in cateva reviste de specialitate si ghiduri turistice internationale ca si oras care merita neaparat vizitat: vedeti detalii aici.
2. Viata culturala: Scuze ca intreb, dar in afara de "Cerbul de Aur", cate festivaluri se tin in Brasov pe an? Chiar, "Cerbul de Aur" se mai organizeaza? Nu cred ca are rost sa incep sa enumar festivalurile de anvergura care se tin anual in Sibiu, va asigur ca sunt cel putin 3-4 de nivel international, plus altele de nivel national. Totodata, nu cred ca mai e nevoie sa reamintesc ca Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana in 2007 - stiu ca v-ati saturat de fraza asta si de de argumentul asta, dar in orice caz mi se pare o reusita incredibila pentru un oras din Romania. In alta ordine de idei, nu prea am auzit de muzeele din Brasov, in timp ce "Muzeul Satului" si "Muzeul Brukenthal" din Sibiu sunt arhi-cunoscute cel putin la nivel national.
3. Aspectul estetic: Trebuie sa recunosc ca mi se pare spectaculos cum muntii strapung Brasovul aproape pana in centrul istoric. Pentru asemenea peisaj, intr-adevar Brasovul primeste un mare plus. Pentru ursii care coboara noaptea sa se hraneasca din tomberoane, nu. Pe de alta parte, chiar daca Sibiul nu are parte de asemenea peisaje, Muntii Fagaras se vad exceptional de bine din oras si nu exista riscul de a te intalni cu "Mos Martin" daca iti duci guniul la tomberon dimineata la 5 :)). In plus, datorita renovarii majore care s-a efectuat in Centrul Istoric inainte de anul de gratie 2007, nu cred ca exagerez si sper sa fi-ti de acord cu mine cand spun ca centrul Sibiului se numara printre cele mai placute d.p.d.v. estetic/vizual zone istorice din tara.
4. Industria si economia: Nici aici nu cunosc prea multe detalii despre rivalul Sibiului, dar la o privire scurta pe harta, observ doua platforme industriale partial decedate si uzinele "Roman Brasov", despre care nici nu mai stiam ca exista: niciodata nu am am vazut un camion romanesc nou pe drumuri, deci nu stiu pentru cine lucreaza uzinele respective. Sibiul nu se poate lauda cu astfel de investitii "de stat", probabil tot datorita eternei indiferente etalata de catre oficialii bucuresteni la adresa orasului / judetului. Din fericire, oficialii nostrii s-au descurcat fara multe probleme, iar in momentul de fata, zonele industriale "Vest" si "Est" sunt presarate cu zeci de fabrici si unitati de productie ale investitorilor straini, in principiu germani.
Cat despre economie, ce pot afirma cu certitudine este ca judetul Sibiu s-a situat tot timpul printre ultimele judete ca si buget alocat de catre minister, insa ca si datorii catre stat, se afla in momentul actual pe locul II (dupa Timis): acesta fiind un lucru pozitiv, cu cat un judet este "clasat" mai sus in aceasta ierarhie, cu atat are mai putine datorii catre stat. Cum reuseste judetul Sibiu acest lucru? Probabil printr-o economie locala puternica.
Concluzii:
In aceasta lupta a resedintelor de judet, Sibiul este dezavantajat datorita mai multor factori, printre care cel mai important mi se pare a fi lipsa sprijinului autoritatilor "centrale". Totusi, beneficiind de o guvernare net superioara fata de cea a rivalului direct, in ultima decada, Sibiul s-a ridicat prin propriile forte la rangul de "oras european", la rangul de Capitala Culturala Europeana si la rangul de centru industrial. Brasovul, chiar daca nu a fost "bataia de joc" a bugetului alocat de la Bucuresti, nu se poate lauda cu acelasi nivel de progres si nici cu realizari de asemenea anvergura.
Parerea mea este ca, fie sunteti sibieni, fie ca sunteti din alte regiuni si locuiti momentan in Sibiu, aveti o (mica) datorie de a vota orasul in care locuiti ca si capitala a regiunii Centru. Asa cum spuneam mai sus, nu stiu cat de mult conteaza aceste voturi dar merita efortul unui click, daca nu din patriotism local macar de orgoliu:
- Raport de Tara: http://raportdetara.digi24.ro/ (click pe judetul care doriti sa-l votati - don't mess this up, dati click pe judetul Sibiu :D)
- Petitie pentru Sibiu - Capitala a regiunii Centru:
http://www.yousign.org/ro/sibiu_regio (click in dreapta-sus a paginii pentru a semna cu contul vostru de facesux).
Ce pot sa zic in incheiere? Multzam fain de vizita si multumesc daca v-ati dat interesul si ati votat! Like-urile pe facebook sunt deasemenea binevenite :D Peace!
Ma bucur Vlad, sa vad ca exista tineri care iau atitudine si care incearca sa-i dezmorteasca pe unii, care din diverse motive au ales sa stea deoparte. Bravo! Voi sunteti generatia "89 - nascuti sub semnul schimbarii si cred foarte mult in voi si in ceea ce ati putea face.
RăspundețiȘtergereRespect,
Monica Broju-mama lui Bogdan, colegul tau, acum, clujean-putin.
As vrea sa stii ca si eu sunt nascuta in Sibiu, iubesc orasul asta si am votat deja........
Va multumesc :D
RăspundețiȘtergere