Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

"Lacomia stricã omenia"

By Vlad

De cate ori nu v-au batut la cap bunicii sau alte persoane in varsta cu teoriile lor si proverbele lor vechi "de cand lumea" ? Chit ca multe dintre acestea si-au pierdut credibilitatea in zilele noastre, iata un proverb old school care se potriveste de minune in era moderna(cel putin in cazul de fata). Cum care? Ala din titlu...

Post-ul de astazi  va avea ca subiect principal "greva" jucatorilor din NBA (mmm...stiu...trist...am redus numarul persoanelor interesate de articol cu peste 90%).
Defapt, este impropriu spus "greva", termenul folosit de catre specialisti fiind lockout, care sincer sa fiu habar n-am cum s-ar traduce in romana: google translate imi spune ca inseamna deconectare, inchidere a fabricii sau intrerupere...whatever!
Ideea este ca sezonul din NBA in mod normal debuteaza pe la inceputul lunii octombrie, insa iata-ne trecuti de mijlocul lui noiembrie iar sezonul 2011 - 2012 este departe de rasarit. Ce s-a intamplat anul acesta defapt?

Nu am sa intru in detalii, pentru ca asta ar face ca afirmatia de la inceput sa fie falsa si deasemenea, nu am suficiente cunostiinte despre toate politicile si regulile politico-economice din "culisele" NBA-ului pentru a intra in detalii. O sa incerc rezum: Liga Profesionista Nord-Americana (NBA) a "pierdut" foarte multi bani in ultima perioada (probabil din cauza omniprezentei crize economice) iar dupa incheierea sezonului precedent (2010 - 2011), proprietarii echipelor, conducerea ligii si sindicatul jucatorilor au intrat in negocieri pentru "rectificari bugetare".



Asta se intampla pe la sfarsitul lui iunie daca nu ma insel. Ei bine, de atunci cele trei parti tot negociaza distributia banilor, reducerea salariilor si toate bla-bla-urile tipice unei astfel de actiuni...iar din moment ce sezonul NBA inca nu a inceput este clar ca nu s-a ajuns la o intelegere. Din cate am mai citit despre subiect, proprietarii echipelor (care de altfel sunt multimilionari / miliardari in dolari) si conducerea ligii au ajuns la o intelegere. Dar jucatorii nu au acceptat conditiile. Si asa in sfarsit argumentez si eu titlul pus.


Cat de lacom trebuie sa fi sa risti un sezon intreg pentru o reducere a salariului cu cateva procente? 

Calculul salariilor din NBA este intr-adevar o bataie de cap, dar in termeni simplii, un jucator varza, praf, necunoscut, care "lustruieste banca de rezerve" are peste 50.000 $ salariul pe un sezon. (conform nbasalaries.org). Poate nu vi se pare mult dar suma aceasta o primeste jucatorul care, in cel mai bun caz joaca odata pe luna, cateva minute. Un jucator care evolueaza in mod regulat primeste cateva milioane de dolari pe sezon, iar superstarurile iau cu mult peste 10 mil. $ per sezon (fara a mai tine cont de veniturile de pe urma reclamelor si alte cele). Nu e de mirare ca salariul mediu in NBA este de 6 mil. $, dar dupa cum am sugerat mai sus, sumele variaza.
Oricum sunt cifre imense, in conditiile in care majoritatea familiilor din SUA (55%) au venituri anuale de sub 50.000 $ (conform wikipedia).
Deci, sa recapitulam: jucatorul anonim, "de umplutura" care a ajuns sa fie legitimat la o echipa din NBA castiga pe sezon (pe an) ceva mai mult decat peste jumatate din familiile americane. Nu ca mi-ar pasa de veniturile americanilor, dar trebuia sa avem un termen de comparatie.

Cu toate acestea, jucatorii sunt cei care nu sunt de acord cu rectificarile bugetare, ei sunt cei care se plang ca vor fi salarii mai mici si nu sunt de acord cu asta. Si tind sa cred ca nu anonimii care castiga 50 mii pe sezon sunt nemultimiti, ci "vedetele" care nu vor mai castiga 18-20 mil. $ / sezon, ci poate 15 sau, "doamne fereste" 10...ei refuza sa ajunga la o intelegere si pun in pericol un intreg sezon din NBA.

Nu stiu cui i-ar conveni reducerile salariale, but what the fuck? Oricum va laudati cu actiunile voastre de caritate si  donatiile care le faceti, va laudati ca va pasiona baschetul inca din copilarie si ca sunteti recunoscatori parintilor / bunicilor / pisicilor ca v-au indrumat in cariera...sa nu uitam antrenorii din liceu...right, daca chiar asa de mult va pasioneaza baschetul nu v-ati mai fi uitat la o reducere de cateva procente a salariului. Ati ales cariera sportiva pentru ca este mai simpla, mai bine platita si implicit mai accesibila, decat una de savant, sa spunem.

Oh, acum inteleg, nu va convin reducerile salariale pentru ca nu va veti mai putea permite sa donati anual cate 10.000 de dolari pentru cine stie ce fundatie de ajutorat copii! I see now, I understand!

Ca sa incheiem tot in proverbe mai spun doar ca "la omul sarac, nici boii nu-i trag". Explicatie: cine credeti ca vor fi cei mai afectati de aceasta "greva"? Jucatorii, care oricum au castigat averi intregi sezon de sezon sau:
- tipul care vinde popcorn in timpul meciurilor prin tribune?
- tipul care vine cu mopul si sterge parchetul salii?
- tipul de la casa de bilete? (daca au asa ceva);
- mascotele si trupele de acrobati care aveau program in pauza meciurilor?
- celebrul "towel boy / water boy" ?
- personalul care curata arena si tribunele dupa meciuri?
- jurnalistii sportivi (specializati pe baschet si NBA)?

Foto: 9gag.com

9 comentarii:

  1. Hehe:D tipul care vinde popcorn in timpul meciurilor. Mi-ai facut pofta de popcorn

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic sa fie alesi cativa oameni care joaca de placere si sa le promita salariul pe care il refuza "profesionistii".S-ar putea ca pentru banii aia, sa joace respectivii in asa fel incat sa ii cam uite lumea pe aia "pro".

    PS: Si pentru ca tin cont de natura umana,as propune sa se reia procesul asta odata la X luni pentru ca se va ajunge in aceeasi situatie si cu cei noi:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda nu zici tu rau doar ca nu e nimeni dispus sa dea atatia bani pentru jucatorii ocazinali / amatori...ca deh, nu au "atestat" pentru baschet :D...
    Mofturosi putrezi de bogati, ce sa le faci?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai normal, ii testezi, dar le spui dinainte cati bani sunt in joc.Pentru banii aia , cred ca si-ar da silinta.A si inca o chestie...sa nu se tina cont de pasele lor, nu de cate cosuri baga singuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. La fraza cu pasele si cu cosurile m-ai pierdut (nu prea am inteles ce ai vrut sa zici :D)

    RăspundețiȘtergere
  6. Aham deci am intuit bine...inseamna ca s-o strecurat un "nu" in fraza, din gresala, asta de aici:

    "sa nu se tina cont de pasele lor, nu de cate cosuri baga singuri.:

    RăspundețiȘtergere