Home Animale Chestii Tari Clipul Saptamanii Filme Funny M-am Saturat Tipic Romania Despre Blog
Vizualizeaza Dinamic

duminică, 30 octombrie 2011

Tastatura cu caractere hinduse

Ma seaca grav de tot site-urile unde trebuie sa introduci un cod sau cuvinte generate dinamic pentru a-ti valida comentariile. Da, stiu ca sunt o metoda buna impotriva robotilor care dau commentarii spam sau care pur si simplu vor sa iti transforme viata intr-un cosmar, dar totusi, sa ti se genereze un cod de genul cu caractere hinuse?



Din fericire administratori paranoici care sa instaleze astfel de script-uri sunt destul de putini, majoritatea se multumesc cu un cod mult mai simplu generat si cu fraze destul de inteligibile. Dar nu, cand e sa dau comentarii pe site-ul a carui "captcha code" il vedeti mai sus, tot timpul trebuie sa stau cu dictionarul de scrieri cuneiforme langa mine...fockin paranoids!

LATER EDIT: Cer scuze, defapt titlul corect ar fi fost "caractere sanscrite", caracterele hinduse nu exista deoarece hinduismul este o religie, asadar nu are caractere proprii, ci caractere sanscrite.


marți, 25 octombrie 2011

Cinci motive sa va bateti copii in aceasta toamna

Imi mai permit inca un post legat de jocurile video, ma gandesc ca poate poate e cineva interesat si de subiectul asta. Plus ca am tot plasat strategic printre ultimele postari teaser-e referitoare la batutul copiilor; evident ca glumeam, dar imi place cum suna (ideea este sa-i bateti ca sa va lase in pace sa va delectati cu jocurile). Evident regula se poate aplica si pentru alte persoane care nu va lasa sa va bucurati de o productie de calitate, nu este valabila doar pentru copii.

Motivul care m-a determinat sa scriu acest articol este abundenta de jocuri video de prim rang ce vor fi lansate in aceasta toamna. Nu stiu cum de s-au nimerit astfel, dar parca toti producatorii si-au pus in plan sa umple piata cu noi titluri, indelung asteptate: unele de cativa ani, altele de cateva luni.
Ce pot sa remarc ca si punct comun pentru toate titlurile care le voi discuta este faptul ca titlurile fac parte din francize deja existente, deci in principiu nu o sa avem nimic revolutionar sau vreo diferenta radicala fata de ce stim. Sau potate ca da...

Astazi, 25 octombrie se vor lansa simultan doua jocuri, care din punctul meu de vedere sunt "de colectie".

Primul este Battlefield 3, un modern FPS extrem de anticipat, care a avut parte de o campanie de marketing ultra-activa, cu filmulete pe youtube aparute inca din martie. Noul engine Frostbite 2.0 a lasat cu gura cascata pe majoritatea specialistilor, dovada ca DICE au dat din nou lovitura cu un joc reusit, dupa succesul lui Bad Company 2, care desi a avut multe probleme cu multiplayerul tot ramane in topul FPS-urilor online. Desi povestea din singleplayer nu pare sa "rupa gura targului", elementele de gameplay specifice seriei vor face ca experienta sa merite timpul "pierdut" Cat despre multiplayer, tot ce pot sa zic este: pana la 32 vs. 32 jucatori, arme de tot soiul, vehicule usoare, vehicule blindate (tancuri, amfibii), elicoptere, avioane de vanatoare - it's boys, noise and toys and no womans are allowed - buhahahahha! Si nu uitati, mediul din joc va fi 100% destructibil, ceea ce inseamna ca puteti sa spuneti "la revedere" fazelor in care va ascundeati dupa un zid de obuzele unui tanc.




Desi este un titlu mai "mic" decat Battlefield 3 si apartine altui gen, lansarea lui Stronghold 3 care are loc tot astazi, 25 octombrie, nu ar trebui sa fie eclipsata de catre FPS-ul mentionat anterior.
Stronghold 3 este un RTS ( = real-time-strategy, girls) plasat in Evul Mediu. Acesta continua povestea din legedendarul Stronghold 1, plasându-ne din nou in Anglia secolului XI.
Chiar daca scenariul acesta a devenit cam "uzat", pentru ca in fiecare titlu al seriei Stronghold (mai putin Crusader) am avut parte de acelasi obiectiv suprem, lansarea jocului ma bucura pentru ca ofera atentia cuvenita si genului real-time strategy, lasat intr-un con de umbra in ultima perioada (exceptand Starcraft II, desigur).
Stronghold 3 este un must-have pentru orice fan al RTS-urilor sau al jocurilor cu tematica medievala.



Bun, cinci motive deci cinci jocuri da?

Urmatorul, in ordine cronologica este Call of Duty - Modern Warfare 3, care va fi lansat pe 8 noiembrie. Dupa cum va puteti da seama cu usurinta, productia celor de la InfinityWard, sub egida Activision, continua firul narativ din Modern Warfare 2, joc care nu prea m-a impresionat. Parerea mea este ca jocul lansat de InfinityWard in acest an merita o sansa, insa dati-mi voie sa raman sceptic si sa-mi torn cenusa in cap pe urma dupa ce o sa vad cum este (daca o sa am ocazia aceasta vreodata). Trailer aici.

Pentru data de 11 noiembrie ne pregatim sa lasam deoparte sfera jocurilor care redau lumea intr-un mod "real" si sa pasim in sfera jocurilor fantasy. Desi este o denumire destul de generica, banuiesc ca se intelege la ce ma refer cand zic joc "fantasy. Deci, pe data de 11 noiembrie, anul curent, Bethseda Software lanseaza Elder Scrolls V - Skyrim.
Desi nu am fost niciodata die-hard fan al jocurilor fanteziste sau RPG (role-playing-games), recunosc ca Skyrim arata foarte bine si pare destul de tentant...pe langa zeci de ore de gameplay si libertate de miscare incredibila, vom avea parte si de o poveste pe masura: nu sunt die-hard fan dar recunosc ca multe RPG-uri sunt foarte bine puse la punct, din toate punctele de vedere, deci productii de calitate. Trailer aici.

Ultimul, dar nu cel din urma. Defapt primult in topul preferintelor mele. In cazul in care nu castig la lotto, voi lasa pusculita intreaga pentru acest joc, care va fi lansat in 15 noiembrie. Restul titlurilor mentionate anterior pot sa astepte (riiiight!)...sau daca vreti puteti sa mi le faceti cadou de craciun :).
Nu mai am prea multe de spus despre jocul care va fi lansat in 15 noiembrie, de catre Ubisoft, pentru ca am spus cam tot ce se putea spune despre franciza din care face parte in doua articole "tribut". Acum e timpul sa-mi primesc rasplata...eu si alte cateva milioane de fani din intreaga lume. Assassin's Creed: Revelations este pentru mine cel mai anticipat joc al acestui sfarsit de an si nu am niciun dubiu referitor la calitatea acestuia (sunt sigur ca se va ridica la nivelul asteptarilor). Am pus un trailer al jocului la sectiunea "video of the week" si va mai pun unul si aici, aveti de unde alege.




Asdar, avem de unde alege cu ce sa ne delectam in fata PC-ului in aceasta toamna. Tot ce mai ramane este sa avem timp si bani sa procuram jocurile.
Facultate? Proiecte? Licenta? They all come and go, dar productiile care fac istorie si care ofera puncte de reper pentru generatia urmatoare vor ramane in memoria colectiva.

Si nu, nu-s un gaymer fara viata care a uitat de viata reala, doar ca imi plac produsele de calitate (in acest caz jocurile video) si imi place sa le fac reclama, daca merita. Bun, acuma pregatiti copii pentru knock-out!


sâmbătă, 22 octombrie 2011

Cum ne-am descurcat la "inspectie"

Mai stiti cand spuneam ca am supus blogul unei analize din partea administratorilor forumului blogoree.ro?

In sfarsit analiza a sosit (defapt a sosit cu mult timp in urma, cred ca acum o saptamana) dar cum weekendul trecut nu am avut net gratie "minunatului" nostru ISP rds si cand am rezolvat problemele cu netul m-am luat cu altele, materialul referitor la rezultatul analizei nu si-a gasit loc decat astazi. Asdar, am sa copiez mai jos analiza facuta de unul dintre administratorii forumului pentru bloagã. Explicatiile mele pentru fiecare punct (sau subpunct) al analizei le voi da in paranteze si le voi scrie cu caractere italice. Deasemenea puteti vedea intregul thread aici (ca sa nu ziceti ca mint si ca mi-am bagat singur "plusuri" sau am eliminat din "minusuri" :D).

___________________________________________________
Design

Plusuri
- Combinatie reusita de culori + ilustratie originala - font alb pe fundal negru - linistitor pentru ochi (nu ma asteptam ca asta sa fie un plus mai ales ca am primit cateva plangeri referitoare la culoarea textului si vizibilitatea / lizibilitatea acestuia).
- Originalitate - usor de tinut minte din cauza elementelor unice (background + nume) (epic smug face :->).

Minusuri
- Poza din header ocupa peste 50% din homescreen (nu mai am demult pe calculator poza respectiva, dar posibil sa incerc o improvizatie sa ii reduc dimensiunea...vom vedea).
- Combinatia de culori din sectiunea categoriilor nu este destul de vizibila.
- Titlul + Tagline-ul nu sunt destul de vizibile din cauza culorilor (eu personal am strans din ochi ca sa pot citi acel citat de Einstein) (destul de greu sa gasesc o culoare care sa se potriveasca si care sa se vada bine data fiind variatia culorilor din acea zona a pozei de header)
- Culoarea din titluri ar trebui sa fie acceasi cu cea din categorii, taguri si sidebar. Acel rosu nu este justificat.

Structura

Plusuri
- Plug-in-ul cu articole asemanatoare cu ilustrare este interesant
- Reclame putine si statice - nu este un layout intruziv

Minusuri
- paragrafe un pic prea lungi - trebuie plecat de la premiza ca cititorul prospecteaza si nu are timp sa citeasca texte prea detaliate (n-am ce comenta, sunt un vorbaret si recunosc...si nu-mi place sa scriu "pe scurt" ca la jurnalul de stiri).

- font prea mic - pe o rezolutie de 1920 textul ocupa 1/4 din ecran (daca ne referim la ce cred eu, portiunea din ecran ocupat de text nu este data de dimensiunea fontului ci de dimensiunea data in pixeli a "main wrapper-ului". Daca modific dimensiunea respectiva textul va aparea peste lup si ar arata ca naiba deci not going to happen).
- in prima parcela a sidebar-ului ar trebui sa fie widget-uri care sa ajute blogul (exact ca cel de abonare) adica: articole recente, cele mai citite articole, cele mai comentate articole. Poza care-l omagiaza pe artistul de la Slipknot poate fi afisata la fel de bine si ceva mai jos in pagina.
- lipsa paragrafului cu informatii despre autor in pagina despre mine - nume, prenume, ocupatie, etc. (niciodata n-am avut de gand sa dau prea multe informatii despre mine pe net...cine ma cunoaste, ma cunoaste personal nu "dã pã veb").

- niciun buton social - daca nu iti promovezi blogul nu are niciun rost. daca vrei doar sa tii un jurnal personal online atunci nu ai nevoie de ajutorul si analiza noastra. fa-ti o pagina de facebook, un cont pe twitter, fa in asa fel incat lumea sa afle de blogul tau. (datorita template-ului am avut probleme cu butoanele sociale puse la dispozitie de catre platforma blogger, dar am facut un mic research pe google si am rezolvat aceasta problema).

- fotografii modeste cu watermark improvizat (ete fâs, va trebui sa-mi cumpar acuma aparat de fotografiat profesionist ca sa am poze decente pe blog :P)
- inconstanta in publicarea articolelor - variaza perioadele constante cu gauri mai mari de 7 zile intre articole (lenea e cucuoana mare...:D n-am de ce sa ma ascund in spatele degetului, am avut multe perioade in care pur si simplu nu am avut chef de bloggerit si poate nici suficient timp).

Comunitate

 - blogul tau are o vechime de peste doi ani, mai mult decat suficient pentru a-ti crea o comunitate foarte mare (folosind mijloacele potrivite) - in schimb, numarul de abonati si comentatori este mic si fidel, comunitate pe facebook sau twitter nu exista (nu stiu daca voi rezolva aceasta problema candva, stiti cu totii cat de mult "ador" retzelele sociale...poate candva cand ma plictisex rau de tot trag o pagina de facebuc ptr blog, dar slabe sanse).
- daca vrei sa-ti transformi blogul in mai mult decat un loc unde sa tii legatura cu prietenii tai, atunci noi iti recomandam sa investesti atat timp cat si resurse materiale in: un domeniu .ro si odata cu el un brand personal, cu logo unic (si watermark unic) (nu cred ca-i musai sa fiu pe .ro si oricum nu am de gand sa fac din bloaga o afacere).
- conturile in social media sunt o rampa de lansare, foloseste-le. (cum am zis mai sus, poate, dar slabe sanse, incerc sa evit scenarii de genul "dati like pe facebuc sau ma castrez si arunc cu oul dupa voi!).
___________________________________________________

Cam asta a fost feedback-ul primit de catre un blogger profesionist (i guess), administrator al forumului mentionat anterior, plus raspunsurile mele date numai aici (doar nu era sa incep sa gasesc scuza la fiecare punct pe forum nu?). Evident sunt plusuri si minusuri, nu ma asteptam sa fie totul perfect si probabil m-as fi revoltat daca nu aveam nici un punct forte.
Acuma daca mai aveti chef va invit sa va dati cu parerea, atat referitor la analiza de mai sus cat si la blog, daca tot suntem la partea "sondajelor de opinie" (cu alte cuvinte va invit sa faceti si voi o analiza a blogului, evident daca aveti chef si timp si evident nu trebuie sa urmati sablonul de mai sus).

marți, 18 octombrie 2011

Tributul meu pentru Asasini (part II)

Am intarziat inacceptabil de mult cu aceasta a II-a parte din "Tributul pentru Assassin's Creed" dar din fericire nu-mi pune nimeni cutitul la gat (asta ca sa fim in ton cu subiectul tratat) asa ca sunt in viata, sunt bine si sunt in forma...beware!

In partea a II-a vom vorbi despre gameplay, vom trage niste concluzii si vom da note. Daca vreti sa stiti povestea din franciza Assassin's Creed, aveti aici link-ul catre partea I.
Desemenea vom prescurta denumirea Assassin's Creed in AC din aceleasi motive ca si inainte :).

3. Gameplay
Pentru ca un joc sa ajunga "legendar", nu este suficienta o poveste captivanta si bine conturata (pe care AC o are cu desavarsire). Pentru ca un joc sa fie "legendar" trebuie ca rularea acestuia sa nu scoata fire albe jucatorului, trebuie ca "mecanica" jocului sa functioneze impecabil, inteligenta artificiala a personajelor trebuie deasemenea pusa bine la punct si mai presus decat toate, trebuie sa fie distractiv si cat mai variat. Altfel cui i-ar place un joc plictisitor in care trebuie sa faci acelasi lucru de fiecare data cand il pornesti? (exceptand impatimitii WoW-ului, evident).
Per ansamblu, seria AC reuseste sa indeplineasca toate conditiile de mai sus.
Am sa motivez "in curand" de ce am spus per ansamblu, dar momentan sa incepem cu aspectele pozitive.

a. Plusuri: 

Principalul atuu al seriei este faptul ca fiecare titlu aparut a fost mai bun decat precedentul iar producatorii nu au batut pasul pe loc cu nici unul dintre acestea, au progresat constant si au imbunatatit ce aveau, au "construit" fara incetare pe o fundatie solida si au iesit bine de tot.

Am spus deja ca povestea este originala, complexa si captivanta. Am argumentat. Ce alte plusuri mai are AC? 

- Grafica este detaliata si bine pusa la punct insa fara a incarca in exces sistemul. De altfel cerintele de sistem nu sunt mari pentru un PC "actualizat" in momentul aparitiei jocurilor. Totusi AC 2 si Brotherhood mi s-au parut mai bine optimizate, ruland mai fluent decat primul titlu desi au grafica vizibil imbunatatita.
- Sunetul este ok dar nu "rupe gura targului". In schimb, in AC 2 si Brotherhood (din nou) personajele vorbesc engleza cu accent italian si uneori se mai strecoara si cuvinte de origine latina prin engleza vorbita (probabil pentru a intretine atmosfera italiei renascentiste).
- Coloana sonora este remarcabila, mai ales cea prezenta in primul joc al seriei: foarte reusita si potrivita contextului. Deasemenea, soundtrack-ul se afla in deplina concordanta cu evenimentele care se petrec in joc:  in momentul unei urmariri sau a unui duel, coloana sonora se schimba intr-o piesa mai alerta, cand spionezi sau te furisezi, coloana sonora mareste suspansul cu o piesa corespunzatoare.

- Libertate de miscare
Un element definitoriu al gameplay-ului din AC este posibilitatea asasinilor (si nu numai) de a parcurge distanta de la punctul A la punctul B in stilul parkour. Mi s-a parut o metoda originala de abordare a jocului, dar dupa cum vom vedea a atras cu sine si cateva minusuri. In orice caz, in 2007 cand a aparut primul joc al seriei, aceasta posibilitate de a te cãtzãra pe orice cladire si de a aborda totul "de la inaltime" a fost revolutionara si a oferit multe posibilitati utilizatorului de a naviga in lumea jocului. 
In plus, este incredibil de distractiv sa poti sa escaladezi cladiri, turnuri, biserici, etc. fie ca ti se par strazile prea aglomerate, fie ca vrei sa eviti gardienii fie pur si simplu ca vrei sa te distrezi. Este o libertate de miscare care nu a fost intalnita in jocuri pana acum. De multe ori insa, escaladarea turnurilor reprezenta o mica provocare deoarece trebuia sa caut elemente constructive ale acestuia de care asasinul sa se poata prinde (pentru ca nu are nimeni puteri de spider-man aici).

- Varietate de misiuni secundare
Desi primul joc al seriei a fost repetitiv, din nou AC 2 si AC Brotherhood se evidentiaza prin elemente noi adaugate care au imbogatit experienta jucatorului. Asadar, in cele doua titluri mentionate avem la dispozitie zeci de misiuni si quest-uri secundare, fiecare dintre acestea adaugand cate o mica bucata in povestea jocului fara a da impresia ca sunt puse de umplutura. 
Printre aceste misiuni secundare se numara quest-ul pentru obtinerea armurii lui Altair si quest-ul numit generic "The Truth" care presupune descifrarea unor mesaje criptate care se gasesc pe diferite cladiri si care vor duce la dezvaluirea unui scurt clip video a caror detalii nu le voi spune (merita vazut, puteti sa-l gasiti si pe youtube).

- Bani pentru investitii
Tot in ultimele doua titluri aparute a fost introdus si conceptul de fonduri / resurse materiale de care dispune Ezio. Evident banii sunt folositi pentru achizitionarea de arme si armuri noi, munitie, medicamente, otravuri si tot ce altceva isi putea dori un asasin la vremea respectiva.


b. Minusuri:

- Soldati inapti sau asasini mult prea bine pregatiti?
Sistemul de combat este spectaculos si bine pus la punct, insa cand un asasin se distreaza cu 7-8 soldati si iese aproape nevatamat dintr-un asemenea duel, inseamna ca fortele nu sunt bine proportionate. Ce sa mai zic ca Ezio avea la dispozitie si medicamente care restaurau instant "viata", chiar si in mijlocul unui duel...too easy!

- Spartani? N-ati vazut soldatii din AC, spartanii sunt mici copii
Desi cãtãratul pe cladiri a devenit un trademark al seriei, am ramas cu gura cascata cand am vazut ca si soldatii sunt mari amatori de parkour si te urmeaza curajosi pe cladiri. Mai ciudat a fost cand am vazut un templier "in heavy armour" ca nu a avut probleme in escaladarea unei cladiri doar de dragul de a infige o sabie in gatul asasinului. As fi preferat alte metode de a face soldatii mai amenintatori, nu e deloc realist sa vezi soldatzelul cu 30+ kg de armura pe el cum urca dupa tine fara pic de efort.

- "Cine-a pus cãpița-ndrum?" (ãla a fost om nebun)
Un alt trademark al seriei este saltul "leap of faith" executat de catre asasini dupa ce au escaladat un turn (mai mult sau mai putin inalt) pentru a cerceta imprejurimile. Din nou, nu mi se pare realist faptul ca la baza fiecarui turn de genul exista o cãpitzã de fân in care asasinul nostru poate ateriza in siguranta. Intr-adevar saltul in sine este spectaculos dar as fi preferat si alte alternative de coborat din varful turnurilor, cat noroc sa ai sa gasesti o gramada de fân langa fiecare turn?

- Eternal sunshine
Mi-ar fi placut mult ca seria AC sa aiba parte si de fenomene naturale sau meteorologice. Cer prea mult, in primul joc al francizei nu aveam nici macar ciclul zi - noapte. Din fericire in urmatoarele doua titluri producatorii au decis sa introduca si acest element de gameplay, dar tot n-am auzit vreun tunet n-am vazut picur de ploaie si parca nici vantul nu batea (chiar nu mai retin).

- Social stealth, numai daca vrei (mai bine sa nu vrei)
Producatorii s-au laudat mult cu conceptul de social-stealth implementat in joc. Social stealth presupune folosirea grupurilor de oameni pentru a "masca" trecerea asasinului prin zona. Adica nu te ascunzi prin umbre, nu te furisezi, te amesteci printre concitadini si mergi deodata cu ei, te comporti ca ei, astfel gardienii nu te vor observa. Discutabil, pentru ca de multe ori eram "ascuns" doar intre 3 cetateni iar soldatii se pare ca nu au observat "tipul" dubios cu gluga in cap si inarmat pana in dinti, "doar un simplu civil" isi spuneau ei. Deasemenea n-ai nici un castig daca joci astfel jocul (cu exceptia unor misiuni unde e musai sa fi stealth), de cele mai multe ori este mult mai distractiv sa faci opusul conceptului de social-stealth, mai ales ca sunt sanse infime ca soldatii sa-ti puna probleme serioase.

4. Concluzii
(pe scurt, i hope!)

Nu ma asteptam sa gasesc atatea aspecte oarecum negative legate de AC, dar sa recunoastem, sunt chestiuni minore care nu afecteaza mai deloc gameplay-ul. Oricum in afara de cele mentionate mai sus, cu greu se pot gasi alte "bile negre" pentru jocurile AC.
Banuiesc ca elementele negative enumerate mai sus isi au locul si rolul bine determinat in "economia" globala a jocului. Nu cred ca scopul producatorilor a fost producerea unui joc greu de invatat, stapanit si terminat, ci a unuia distractiv si accesibil.
Singura chestie care ramane fara scuza este absenta fenomenelor meteorologice, really!

Indiferent de minusuri:
Seria mi-a placut enorm iar jocul este unul de colectie si v-a ramane un punct de referinta multi ani de acum incolo pentru genul action - adventure, si nu numai.
AC este atat de reusit incat te va face sa treci cu vederea toate chestiunile (mai mult sau mai putin) negative si tot vei ramane la parerea ca este un joc "legendar". Franciza merita jucata, indiferent daca esti incepator in "ale jocurilor" sau practici asta de ani de zile.
Odata ce ati simtit gustul naratiunii, sunteti victime sigure iar in Brotherhood s-a introdus modul multiplayer asa ca nu avem de ce sa ne plangem.

Note: (parere personala, valori intre 7 si 10):
Poveste: 15 :D , Gameplay: 9, Estetica: 9.5, Multiplayer (doar Brotherhood): 10.

PS / Reminder: In 15 noiembrie va fi lansat urmatorul "episod": Assassin's Creed: Revelations (pregatiti-va copii pentru bataie - this is a teaser!).

joi, 13 octombrie 2011

Metode de tortura in Epoca medievala

By Cristina


-Aceste metode se se pot gasi si pe google dar am vrut sa le scot la vedere,schimband cuvintele la nivel de vocabular dar pastrand esenta.-

Fecioara de fier- Victima este inchisa intr-o cusca de fier in forma de femeie. Usile de la cusca sunt similare unui dulap iar interiorul custii are ace care strapung corpul victimei cand usa este inchisa. Aceasta metoda era folosita pentru a-l face pe condamnat sa sufere iar acele erau pozitionate in zona picioarelor,ochiilor si pipt.(pentru o moarte lenta).


Arderea pe rug- Aceasta este clar o metoda de executie la moarte.Cu totii stim ca era aplicata celor acuzati de vrajitorie in Evul Mediu. Se ajungea la practicarea acestei metode din cauza faptului ca desi magia si vrajitoria erau interzise ele erau foarte raspandite.


Blood Eagle- Metoda de tortura mentionata cel mai des in literatura nordica(Saga). Efectuarea metodei consta in despicarea coastelor de pe sirea spinarii,ruperea si pozitionarea lor externa in forma aripilor de vultur,iar plamanii erau scosi afara. Pe raniile provocate era pusa sare,sporea suferinta celui in cauza.In nici o alta parte din Europa medievala nu se gaseste atata delectare in haos precum in paganismul nordicilor si agresivitatea luptatorilor vikingi. Traditia Blood Eagle este o metoda a vikingilor de a-si sacrifica dusmanul,trupul insangerat al victimei era inchinat lui Odin.


Fierberea in ulei- Tortura provenita din Japonia antica. Condamnatul era introdus intr-un cazan plin cu ulei incins sau apa fierbinte. Mai exista si varianta in care uleiul este foarte rece,pus la foc mic. In cateva ore uleiul se incinge treptat si provoaca dureri interminabile respectivului.


Jupuirea- Victima este legata si intinsa pe o masa,complet dezbracata.In jurul ei oamenii jupuiau pielea ca si cum ar dori sa dezbrace victima de piele,cu ajutorul unui mic briceag. Procesul de jupuire se incepe de la picioare inspre fata,dar victima nu are sanse de suprevietuire pana tot trupul este finisat.


Trasul in teapa- Metoda de tortura foarte cunoscuta,practicata de Vlad Tepes. Talharii,turcii erau trasi in teapa iar aceasta metoda avea ca scop moartea lenta,teapa nu era introdusa in inima deci corpul putea inca sa traiasca in dureri cumplite chiar si doua zile, fiind in teapa.


Alte metode de tortura: Deshidratarea, folosirea zgomotului asurzitor,tortura de a asista la torturile altora,arderea corpului cu obiecte incinse.


Metodele de tortura in epoca medievala sunt numeroase dar nu am mai insirat pe fiecare din cauza faptului ca sunt destul de cunoscute(ex.scaunul electric,trasul pe roata).
Photo : Google. 'Strigatul' de Edvard Munch. (tipatul care devine un semn al disperarii universale-aluzie temei abordate-Tortura.)

marți, 11 octombrie 2011

Cum ne-am facut de kkt...din nou


- You ever asked yourself why this part of the world gets fucked up all the time?
- I just work here, Dave!

In primul si in primul rand imi cer scuze ca nu ma tin de cuvant: am promis ca revin azi cu partea a II-a a "tributului" pentru seria de jocuri Assassin's Creed insa din pacate articolul respectiv va trebui amanat pana maine, pentru ca....NU pot sa tac si NU pot sa ignor subiectul tratat azi.

Nu cred ca sunt multi care n-au auzit la tv sau nu au citit pe net, dar ca sa fim cu totii pe aceeiasi pagina va informez / va reamintesc ca in cursul weekndului precedent, intr-un club din Giurgiu a avut loc un incident intre un baschetbalist american (Chauncey Hardy) legitimat la clubul local CSS Giurgiu si Ionut Tanasoaia,  membru al unui clanului interlop "Butoane".
Din cate informatii am cules din presa si de la tv, am inteles ca americanul se afla cu mai multi coechipieri in club, sarbatorind victoria echipei lor impotriva dinamovistilor. La un moment dat baschetbalistul a intrat in vorba cu o "gagica" din local (nu se stie daca se cunosteau sau nu). Acest lucru a enervat la culme mai multi masculi "alfa" plini de frustrari sexuale, iar unul dintre ei, l-a lovit pe american in figura. In urma loviturii Hardy a cazut si a suferit o lovitura puternica la cap. Desi acesta este raportul oficial nu sunt putini cei care cred ca autoritatile locale incearca / au incercat musamalizarea cazului din motive deloc greu de intuit.
Din nefericire, baschetbalistul in varsta de 23 de ani a murit la un spital din bucuresti duminica seara, datorita leziunilor craniene si bineinteles si incompetentei medicilor din Giurgiu, care printre altele, l-au suspectat pe Hardy ca ar fi in coma alcoolica si, cum numai la noi se poate, nu au avut la dispozitie un tomograf pentru investigatii amanuntite.

Ce pot sa mai zic? Ce puii mei mai e de zis? Defapt, nu pot sa tac si as zice multe dar n-are rost. Nu pot sa tac pentru ca eu unul m-am saturat ca tara asta sa fie facuta de kkt in lume. Nu ma laud eu ca sunt marele patriot dar din cauza unor boi, nu putini la numar ce-i drept, orice roman are "sansa" de a fi stigmatizat cand ajunge in strainatate si cand i se cunoaste nationalitatea. Deja avem renumele de "cersetorii europei", mai trebuie sa fim numiti si "criminalii" sau "infractorii" si o sa ne putem baga picioarele in aderarea la UE.

E grav ca un tanar sportiv a murit in asemenea circumstante e si mai grav ca autoritatile locale au incercat (sau mai incearca) sa musamalizeze cazul, doar nu era sa-i dea in gat pe membrii clanului mafiot. Dar ce este cel mai grav este ca romania s-a facut iar de rahat in lume.
Am vazut aseara emisiunea lui Mihai Gâdea de pe antena 3, am vazut cum directorul spitalului si primarul orasului o dadeau pe ocolite cu explicatiile si se fâstâceau mai ceva ca niste mironosite la biserica. Singura care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume a fost sotia primarului, care ocupa functia de manager al clubului de baschet unde evolua Hardy. Asa am aflat si noi muritorii de rand cateva detalii excluse din raportul oficial, detalii "nesemnificative" printre care:
- alcoolemia baschetbalistului a fost de 0 la ‰ (fapt sustinut si de coechipierii acestuia care au declarat ca trimitea banii castigati acasa la familie, nu ii cheltuia);
- americanul nu a fost agresat doar de un membru al clanului mafiot ci de mai multi (perfect logic pentru ca acei viermi intestinali actioneaza tot timpul in turma);
- unul din bodyguarzii clublui au spus medicilor de pe ambulanta ca sportivul a consumat bauturi alcoolice in exces (ma intreb oare de ce ar fi facut asemenea afirmatii daca alcolemia a iesit zero).

Pana una alta cazul de la Giurgiu mi-a stranit interesul pentru ca evidentiaza o problema acuta a romaniei anului 2011: in multe orase ale tarii (in principiu cele din sud - no offence to anyone) legea e facuta si dictata de fel de fel de mafioti / gangsteri / interlopi. Spuneti-le cum vreti, credeti ce vreti, eu raman la parerea ca autoritatile sunt responsabile cu eradicarea acestor jeguri ambulante insa si acestea la randul lor nu pot face prea multe deoarece "cei mai de sus" nu sunt cu nimic mai buni fata de rahatii cu ochi de genul lui Tanasoaia.

De bine de rau, cocalarul acela infect care l-a lovit pe baschetbalist se afla in arest pentru 29 de zile...as vrea o condamnare pe minim 25 de ani dar cunoscand situatia justitiei din rromania, probabil ca va scapa cu pedeapsa minima sau eliberare pe cautiune. Tot de la tv am aflat ca au venit si ceva agenti FBI care vor sa investigheze la randul lor circumstantele. Sper sa nu fie zvonuri...si sper sa se lase cu cateva capete taiate si arestari masive...dar proabil nu se va intampla asa ceva.

PS: N-am vrut sa compar cazul acesta cu cel petrecut in urma cu cativa ani, in care si-a pierdut viata artistul Teo Peter, din doua motive principale: acela a fost un accident iar inculpatul nu a fost un borfas si un cocalar jegos, nespalat si bronzat ci un soldat al armatei. Nu vreau sa-l scot nevinovat pe americanul respectiv, dar e o diferenta de statut care conteaza foarte mult in aceste situatii.

luni, 10 octombrie 2011

Tributul meu pentru Asasini (part I)

Aceste articole sunt scrise pentru a oferi un tribut uneia dintre cele mai reusite serii de jocuri din ultimii ani, o serie de jocuri care m-a lasat "cu gura cascata" si care m-a tinut lipit de monitor nenumarate ore. Aceste articole sunt un tribut pentru franciza Asassin's Creed. 

Daca ar fi sa ma intrebe cineva "Ce joc bun imi recomanzi?" gandul mi-ar zbura direct la seria "Assassin's Creed", produsa de catre UbiSoft: nu doar datorita pretului accesibil ci si datorita calitatii acestor jocuri.
Pot sa afirm fara a risca exagerari, ca seria "Assassin's Creed" (prescurtat AC de acum incolo, din motive de comoditate si economie de spatiu) este cea mai reusita franciza din ultima perioada, franciza care a castigat milioane de fani in cei 4 ani de cand a fost lansata. Am sa incerc in aceste doua articole legate (partea a II-a maine) sa va prezint atat povestea jocului cat si elementele de gameplay (mai pe romaneste: cum este jocul). Recomand sa va luati o bere, cafea, suc, ceai si sa va inarmati cu rabdare pentru ca aveti, ca de obicei, destul de mult de citit


1. Cine sunt asasinii?

In universul jocului, asasinii formeaza o societate secreta, underground, condsa de un "Master Asassin",  cu radacini adanc infipte in istoria antica. Organizatia / societatea / clanul asasinilor este intr-un razboi direct, insa purtat in secret si pe ascuns, cu Templierii, a caror grupare, pe langa aspectul istoric de cavaleri cruciati, au si ceva interese "minore": dominarea lumii, controlul omenirii si mai ales, obtinerea / gasirea unei "arme" care le-ar permite acest lucru.
Desi sunt declarati inamici ai autoritatilor, asasinii sunt ajutati de multe ori de catre populatia civila, scopul suprem al acestora fiind acela de a apara libertatea si liberul-arbitru al omului de rand. De fapt misiunea  suprema a asasinilor este foarte bine sintetizata intr-o fraza extrasa din crezul lor: "We work in the shadow to preserve the light!". Scurt si patrunzator!


2. Povestea din Assassin's Creed:

Pentru ca seria "Asassin's Creed" este deocamdata formata din 3 titluri: Assassin's Creed, AC II si AC: Brotherhood" povestea a ajuns la dimensiuni considerabile, chiar si rezumatul acesteia fiind destul de "stufos". O sa ma straduiesc sa scriu cat mai pe scurt, dar nu promit nimic. Multumesc de pe acum pentru rabdarea si timpul acordat :).

Actiunea din seria AC se desfasoara in prezent...ma rog, dintr-un anumit punct de vedere. AC este printre putinele jocuri (defapt eu nu cunosc altul) care prezinta o povestire "in rama". Rama, nu râmã. Stiti voi, persoana care traieste niste evenimente, relateaza la randul ei alte evenimente, in timp ce isi traieste propriul fir narativ (sper ca m-am exprimat corect).
Cum adica "cum adica?" ?. Ca in "Hanul Ancutei" ma, de Mihail Sadoveanu...you see? Not? Off bine, fie, o sa explic altfel.

Franciza are ca protagonist un cetatean oarecare (or so it seems), un ex-barman: Desmond Miles. Intreaga aventura epopeeicã a lui Desmond incepe cand acesta se trezeste intr-un laborator de cercetare obscur ce apartine unei megacorporatii, numita Abstergo. Evident ca Desmond nu stie cum a ajuns acolo si evident, nu il cunoaste pe doctorul in halat alb care sta la capatul patului asteptandu-l sa se trezeasca.
Doctorul este distant si nu raspunde intrebarilor adresate de catre Desmond, ci ii cere imperativ, sa "intre" in Animus: un aparat din domeniul SF care permite utilizatorului (in acest caz, Desmond Miles) sa isi exploreze memoria genetica.

Science point: conform teoriei memoriei genetice fiecare dintre noi are stocat in ADN toate memoriile si cunostiintele stramosilor a caror ADN il purtam. 

Pentru ca nu prea are de ales, protagonistul se conformeaza si astfel aventura sa prin "labirintul" prorpiului ADN incepe - totodata si aventura jucatorului in universul Assassin's Creed.

Primul "stramos" pe care Desmond il va intrupa virtual, in Animus este un asasin care a trait in perioada celei de a III-a Cruciade (1189–1192), in zona Levant-ului, pe numele sau Altaïr ibn-La'Ahad (="TheBird - Son of No One"). Cu un trecut invaluit in mister, Altair va opera in trei orase emblematice ale zonei: Damasc, Acra si Ierusalim, urmand indicatiile "Marelui Maestru", altfel spus, seful si liderul asasinilor.
Desi primul titlu al seriei se termina "in coada de peste", in AC 2 se vor clarifica multe lucruri si multe din intrebarile pe care jucatorul si le-a pus isi vor gasi raspunsul. Dar nu toate.

AC 2 continua povestea exact din locul unde s-a incehiat primul joc al seriei. In acest al 2-lea titlu, Desmond este ajutat de catre asistenta doctorului (Lucy Stillman) sa evadeze din laboratorul de cercetare. Ulterior acesta va afla ca "razboiul rece" dintre templieri si asasini continua si in prezent (prezentul jocului) si ca el, la fel ca si Lucy sunt urmasi ai asasinilor. Analog, sefii megacorporatiei Abstergo sunt urmasi ai templierilor (sau templieri contemporani daca vreti) care bineinteles au acelasi obiectiv ca si stramosii lor. Cei doi, impreuna cu alti cativa asasini, colaboratori ai domnisoarei Stillman isi vor stabili baza de operatiuni intr-un depozit abandonat dintr-un oarecare oras (al Italiei?).
Asasinii din "prezent" au la randul lor un "aparat" Animus, iar Desmond trece din nou la treaba: de aceasta data, Ezio Auditore da Firenze este stramosul a carui trecut, protagonistul il va cunoaste in cele mai mici detalii prin intermediul memoriei genetice.
Asadar, actiunea in AC: 2 se desfasoara in Italia renascentista, incepand cu anul 1459 (anul nasterii lui Ezio), si va ramane acolo inclusiv in AC: Brotherhood. Ezio va "hoinari" prin Florenta, Forli, Venetia si alte locatii rurale, va deveni prieten bun cu Leonardo DaVinci, va colabora cu Niccolo Machiavelli si va avea ca principale victime mebrii apropiati sau chiar membrii ai dinastiei Borgia, care evident faceau parte din societatea secreta a templierilor. Templierii inca nu a reusit sa puna mana si sa stapaneasca "arma" care le va permite controlul umanitatii, asta datorita eforturilor lui Altair, din primul titlu al seriei.
AC 2 are parte de un final socant, in ultima scena a jocului Ezio coborand in subsolul Vaticanului, o experienta care il va schimba pentru totdeauna.
La fel ca si in cazul succesiunii precedente, AC: Brotherhood continua actiunea exact din locul unde a ramas in titlul precedent, si anume subsolul Vaticanului. Astfel, in Brotherhood, Ezio isi va desfasura activitatile in Roma, oras pe care va incerca sa-l "curete" de coruptia si influenta dinastiei Borgia. Bineinteles ca asasinul (devenit intre timp Mare Maestru) va avea sorti de izbândã in aceasta incercare si evident ca "arma" care o cautau templierii ajunge in mainile asasinilor care intentioneaza sa o tina ascunsa pentru totdeauna.

...dar povestea lui Ezio si a lui Desmond nu se termina aici. In aceasta toamna este programat spre lansare Assassin's Creed: Revelations. Producatorii au anuntat ca acesta va fi ultimul titlu in care Desmond il va "intrupa"  pe Ezio, dar il vom revedea si pe Altair in actiune.
Oricum putin probabil ca franciza sa se incheie cu acest, al 4-lea titlu. AC: Revelations va fi unul din "motivele sa va bateti copii in acesta toamna" (this is a teaser).

Asadar, maine cei interesati, pot afla detalii despre cum sunt jocurile Assassin's Creed, cu lux de amanunte.

vineri, 7 octombrie 2011

Orange romania - niste mincinosi

Abonamentul meu la operatorul de telefonie mobila Orange sta se expire candva, zilele acestea. Cum mi se pare mult mai avantajos sa am un numar "pe cartela" acum ceva timp am decis sa nu mai prelungesc abonamentul. Evident, domnii de la orange stiu asta, si in urma cu vreo 4-5 zile primesc un telefon din partea orange romania...bineinteles, o tanti foarte amabila:

- Buna ziua stau de vorba cu domnul "cutarescu"? (adica cu mine).
- Da.
- Am vesti bune pentru dumneavoastra astazi!

Imi venea sa zic "i-auzi, serios? am castigat la lotto? ati descoperit vreun asteroid care va lovi pamantul in urmatoarele luni si care va duce la disparitia speciei umane?".

Tanti continua: "puteti sa vorbiti?"

Cum eram la coada la un magazin i-am spus ca deocamdata nu dar in 5-10 minute pot sa sun eu inapoi sau sa revina ea (oricum stiam ca vine cu linguseli si superoferte, supereduceri din partea orange, pe care oricum le refuzam, dar eram curios sa vad cu ce ma vrajeste).
Tanti raspunde: "bine atunci o sa va sun dupa ora doua" (asta insemnand cam dupa vreo jumatate de ora de la ora apelului).

Ei bine, de atunci tot "astept" telefonul de la tanti amabila de la orange care urma sa-mi transmita urari de sanatate, fericire, noroc in viata, in dragoste si in afaceri plus ofertele irefuzabile si extrem de profitabile pentru un client fidea ca mine. Dar se pare ca tanti si / sau orange romania s-a suparat pe mine si nu i-a convenit faptul ca nu am putut vorbi atunci. Din momentul apelului si pana acum a trecut "ora doua" de vreo patru ori si tanti tot nu a sunat :(. Adevarul e ca nici nu a mentionat data in care mã va suna  asa ca nu pot sa o invinovtesc cu nimic. Tanti sa stiti ca eu si acum astept "cu sufletul la gura" ofertele de la orange romania, defapt nici nu pot sa dorm noaptea stiind ca nu m-ati sunat...nu de alta dar vreau sa am ce sa refuz.

Ideea care am vrut defapt sa o expun este urmatoarea: cat de neinteresat si miserupist poti sa fi de clientii tai incat sa bagi vrajeli la telefon si sa-i "cauti", sa ii ofertezi, doar cand se apropie sansa lor de a-ti inchide fleanca, abonamentul si implicit, o oarecare sursa de venit. Nu zic ca se imbogatea orangeu din abonamentul meu, dar in plm daca ma cautati sa-mi faceti oferte macar tineti-va de cuvant cand spuneti ca reveniti...si nu mai sariti cu "saru-mana" doar cand vine vorba de inchis / expirat abonamente, ca "bate la ochi" prea tare. Oricum este clar pentru oricine ca ati venit cu pupincurismele doar pentru ca abonamentul se apropie de final.
Macar spuneti ca ori stau "de vorba" cu voi atunci cand ma sunati ori salut oferte, linguseli, pussy-pusi si restul. Sau ce, era oferta valabila doar in data respectiva la ora respectiva? Fuck off!

M-as muta acum pe vodafone numa de-al dracu sa pierdeti un client "pre-pay" in favoarea rivalilor, dar ar dura prea mult pana distribui numarul la toata lumea. Profitorilor! :)

PS: Camperu de Seba zice ca ma pot muta pe vodafone si sa pastrez numarul...tentant, dar totusi prefer o cartela (fie ea orange, vodafone sau cosmote).