Inainte sa fiu acuzat iar ca ma revolt si ca nu-mi convine nimic, mentionez inca din start ca apreciez cat se poate de mult actiunea de curatare a tarii, sustinuta de organizatia "Let's do it, Romania!". Dar asta nu inseamna ca totul mi se pare super ok asadar doresc sa evidentiez cateva aspecte care mie personal, "imi bat la ochi" in sensul ca ma deranjeaza suficient de mult incat sa scriu despre asta.
Banuiesc ca e clar de ce apreciez campania "Let's do it, Romania!": e de apreciat ca se implica lumea, ca se inscriu sute de mii de voluntari, e de apreciat ca au o cauza nobila si ca incearca si ei, cat de cat sa curete gunoaiele aruncate de catre cretini, in natura. E clar ca, daca vrei sa ai o tara civilizata, trebuie sa o tii curata, iar oamenii astia, banuiesc ca asta incearca sa faca.
Dar totusi, ceva nu-mi place la toata chestia asta, ceva ma face sa zic "hell no" cand gandul de a ma inscrie ca voluntar imi trece prin minte. Ce este acel "ceva" care ma deraneajza?
1. Fundatia / organizatia / whatever "Let's do it, Romania!" face parte din grupul "Let's do it, World!", o organizatie mondiala de ecologisti, presupun. Prima chestie care imi displace este sloganul ales in limba engleza. Stiu ca romanul si patriotismul se afla in antiteza, dar totusi, cum vi se pare faptul ca participi la actiunea de curatare a tarii tale sub un slogan rostit in engleza? Mi se pare aiurea! "Hai s-o facem, Romania! suna ca naiba, dar macar e rostit in limba noastra...si oricum nu cred ca e asa de greu sa gasesti alt slogan care sa sune bine pe limba ta materna. Felicitari tuturor tarilor care si-au denumit organizatia locala in limba lor natala (le puteti vedea pe linkul de mai sus), inclusiv moldovenilor de peste Prut, care si-au numit echipa "Hai Moldova!"...noi nu, ca noi trebuie sa pupam in fund englezismele si americãnismele.
2. Daca mica "problema" expusa anterior este destul de usor de rezolvat, ei bine, aici in grosul. La punctul 2 am sa vorbesc de ceea ce ma face sa ma intreb care este pana la urma utilitatea actiunii. Si neincrederea mea in eventualul succes al unei astfel de campanii vine, in principiu, datorita unui simplu rationament matematic: degeaba ai 500.000 oameni (un numar mult prea generos, dar hai sa zicem) care sunt dispusi sa faca curat "in natura" in ziua x, intre orele y si z, daca in restul zilelor ai de 10 ori mai multi oameni care habar n-au sa-si ingrijeasca tara, natura, mediul, niste cretini care ii doare direct in fund de cum arata tara lor.
Voluntarii inscrisi, categoric vor curata cateva areale, zone care indiscutabil vor arata mai bine dupa aceasta actiune. Nu pot sa zic decat bravo lor, insa ma intreb daca efortul lor de astazi are vreun efect asupra mediului inconjurator. La cate gunoaie si deseuri sunt aruncate de miri pe unde, cele cateva mii (din nou, numar generos) de zone care se vor curata azi, ma indoiesc daca reprezinta 25% din totalul "focarelor" de gunoaie din tara. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca este extrem de probabil ca o multime de zone sa fi "scapat" necatalogate, plus mormanele de deseuri, gunoaie si reziduuri lasate in urma de firmele de constructii, firme petroliere, etc. Nu-mi spuneti mie ca merg voluntarii sa indeparteze betoane sparte, fiare ruginite, contorsionate si aruncate cine stie pe unde sau albii are raurilor montane, aflate la zeci de km de orice urma de asezare.
Daca ar fi dupa mine, dar evident nu este, tot acest efort de cartografiere, mobilizare si curatare l-as orienta mai degraba spre educarea populatiei, spre indepartarea rãului de la radacina, nu din varful crengilor. Iar prin educarea populatiei nu ma refer la impartirea de pliante cu mesajul "nu arunca gunoi in natura pentru ca poluezi", ci la programe si actiuni bine stabilite, pentru toate categoriile de vârste. Cum am spus, degeaba "te lupti" cu nesimtitii care isi bat joc de mediu, cand raportul "soldatilor" este de 1:10 in defavoarea ta.
Poate e mai dificil de pus in aplicare ideea cu "programe de educatie nationala" dar cu siguranta, rezultatul va avea un impact mult mai "de efect", pe termen lung.
3. Analogie intre nesimtiti si un copil mic (prin nesimtiti ma refer la toti ratatii care arunca gunoaie in natura si distrug mediul inconjurator).
Dupa cum am spus, abordarea acestei actiuni mi se pare putin deficitara. Ma gandeam sa fac o analogie cu -virgula- camera unui copil si parintii acestuia.
Daca copilul isi tine camera dezordonata, murdara, cu toate lucrurile imprastiate peste tot iar tu ca parinte vi zi de zi sa-i faci ordine si sa-i pui toate lucrurile la locul lor, copilul acela va creste cu ideea ca asta e normal si ca nu trebuie ca el sa-si tina camera curata, ci trebuie ca tu, parintele, sa vii sa-i cureti incaperea...daca e sa exageram, putem spune ca odata ajuns la adolescenta, copilul va baga vina parintelui ca nu i-a facut ordine.
Actiunea "Let's do it, Romania!" are parte de suficienta notorietate si ma intreb cat va mai dura pana multimea de nesimtiti-cocalari-cretini-retardati vor considera ca nu trebuie sa-si tina curat locul de picnic, vor considera ca nu trebuie sa pastreze natura curata pentru ca "vin aia de la leț du it rumânia si fac ei curat, bã!".
4. N-as vrea sa par un infumurat, dar sa-mi pierd o zi curatand dupa niste nesimtiti, zone forestiere, coclauri si dealuri, doar de dragul de a ma mandrii ca sunt ecologist, chiar n-as face-o. Stiu ca voluntariatul presupune vointa si daruire si nu e prea logic sa astepti recompense materiale pentru o actiune de voluntariat, dar totusi, macar ceva simbolic sa primiti si voi, ca voluntari: daca nu obiecte materiale, cel putin un super-gratar cu mancare si bautura "din partea casei" (organizatorilor), cum sugera un prieten pe mess. Poate suna penal dar voi consumati din timpul vostru liber si va alegeti probabil cu o diploma "trasa la indigo", faceti curat dupa niste ratati iar organizatorii culeg toate laudele si laurii victoriei.
Da, wow, mare eveniment ca vreun boss de la "Let's do it, Romania!" declara la televizor "Nu ne multumiti noua, multumiti-le acestor minunati voluntari care s-au inscris"...sure, sa va multumeasca voua, dar totusi, individual, cu ce v-ati ales dupa asta? Exceptand sentimentul de satisfactie si evident o zi in care ati muncit pe gratis pentru buzunarul organi....aaa, adica "for the greater good!".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu